Какво ни разказва Древен Картаген? ВИДЕО

Адриана Русенова, гост-автор

от Лазар Лазаров

Легенди и предания обгръщат Картаген. Древните руини на този град носят богата история и не спират да ни разказват.

Според една легенда Картаген е основан през 825 или 814 г. пр.н.е. от финикийски заселници от Тир. Името му идва от финикийското „карт хадаш“, което означава „нов град“. Според друга история обаче, градът е основан от митичната принцеса Дидона, дъщеря на финикийския цар на Тир. Каква е историята, гледайте във видеото на Професия турист.

Картаген бързо става преуспяваща и богата държава, благодарение на морска търговия. Постепенно се налага и като първа политическа и икономическа сила сред финикийските народи в западната част на Средиземно море. След основаването на първата му собствена колония Ебес, започва да провежда самостоятелна политика. Това го превръща първоначално в главен съперник на Сиракуза, а впоследствие и в основен конкурент на Римската република в тази част на света.

Договори между Рим и Картаген гарантирали търговското надмощие на Картаген и забранявали на римляните да стъпват в Сицилия. Но завземайки постепенно Италийския полуостров, Рим започнал да гледа на Картаген като на заплаха. Сблъсъкът между двете цивилизации преминава през 3 пунически войни, а през 146 г. пр.н.е. градът е опожарен и разрушен до основи. Покрили го дори със сол, за да не може нищо да поникне там. Жителите на града били продадени в робство. Въпреки това, те оценили стратегическата му позиция и го издигнали наново, но вече като Римски Картаген и по римски градоустройствен образец. Днес останките от Картаген са част от световното наследство на ЮНЕСКО и включват театри, бани и частни жилища. Амфитеатърът му все още събира публика и всяко лято е домакин на музикален фестивал.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!