Френският министър на културата за екотерористите: Това унищожаване на изкуство от престъпници не може да бъде оправдано

Френският министър на културата Рашида Дати се обърна към министъра на правосъдието на страната с искане за въвеждане на наказателна отговорност за протести в музеи и художествени галерии, в центъра на които често се намират шедьоври на изкуството. Това съобщи вестник Le Figaro на 2 юни .

„Това унищожаване на изкуство от престъпници не може да бъде оправдано по никакъв начин. Това трябва да сложи край! Обърнах се към министъра [на правосъдието] <…> да въведе наказателна отговорност, съобразена с тази нова форма на престъпност, която посяга на най-благородния компонент на нашето единство – културата!” – цитират се думите на министъра в публикацията.

Това изявление последва от акция на екологичното движение Riposte alimentaire, по време на която активистка залепи плакат върху картината на Клод Моне „Макове“ в музея д’Орсе в Париж, а след това се самозалепи на стената.

Както припомня вестникът, през януари движението Riposte alimentaire пое отговорност за хвърлянето на супа по Мона Лиза в Лувъра . В началото на май, отново в Лувъра, активисти на движението поставиха плакати до картината на Йожен Дьолакроа „Свободата, водеща хората“.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!