Филмът „Древната цивилизация“ на Любомир Радев дебютира в Милано

Предстои прожекция в 12 града из цяла България

Древната цивилизация

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Историкът Любомир Радев представи своя първи филм в Милано, Италия. Събитието е по покана на „Българската Асоциация за Културен Обмен“, а почетен гост беше Генералния Консул на Република България в Милано, Ана Паскалева.

Това е първият филм на българина и е част от поредицата „Древната цивилизация“, която има за цел да популяризира най-древното минало на България и Балканите. Всеки филм ще представя подробно по един от тези древни обекти.

„На наша територия съществуват голям брой древни селища и градове на повече от 8000 години, още от 7-то и 6-то хилядолетие от най-ранния неолит, далеч преди Провадия Солницата, Юнците и Варненския некропол. Тези древни градове изграждат цяла цивилизация, с неповторимо изкуство, занаяти, развито селско стопанство, къщи на два етажа, улици, укрепителна система, религия, традиции и обичаи. Много малко хора знаят за съществуването им, а от науката са наречени „Неолитната Революция“, каза за КритичноБГ авторът на филма.

Премиерата на първия филм от поредицата беше представен в Милано пред българска публика, но имаше и немалко италианци. Зрителите имаха възможността да зададат на автора множество въпроси, възникнали след представянето на тази нова за тях историческа информация.

Сега предстои прожекция в 12 града из цяла България в различни читалища и библиотеки, където всеки запленен от историята в най-дълбока древност може да дойде и да изгледа филма. Прожекциите са безплатни с Вход Свободен и всеки е добре дошъл. Датите и местата на прожекциите може да следите във страницата на „Древната Цивилизация“ в социалните мрежи.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!