Екоактивисти нацапотиха Бранденбургската врата

Екоактивисти напръскаха с оранжева и жълта боя колоните на Бранденбургската врата в Берлин и настояха за спиране на използването на изкопаеми горива до 2030 г., предаде БТА, цитирайки агенция „Ройтерс“.

„Членове на т.нар. „Последното поколение“ тази сутрин напръскаха със спрей колоните от източната страна на Бранденбургската врата“, съобщи берлинската полиция в социалната мрежа Х (известна преди като „Туитър“).

В съобщението се посочва, че служителите на реда са използвали водни струи, за да попречат на протестиращите да се покатерят върху паметника. Всичките 14 активисти са били задържани от органите на реда.

„Последното поколение“ е организация със седалище Германия, част от общоевропейската мрежа А-22, която се появи на първите страници на вестниците във федералната република със стотици блокади на пътища от протестиращи, които се залепят за асфалта. Действията им предизвикаха остра реакция от страна на правоприлагащите органи в редица федералните провинции на Германия.

„Няма да спрем нашия протест, докато не се направи необходимото. Трябва да се откажем от петрола, природния газ и въглищата най-късно до 2030 г.“, се казва в съобщението на „Последното поколение“.

Германия има за цел да постигне нулеви нетни емисии на въглероден двуокис до 2045 г., но не е постигнала годишните си цели през последните две години.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!