Саграда Фамилия в Барселона е все по-близо до завършването си

Повече от 140 години, след като испански епископ полага основния камък на базиликата „Саграда Фамилия“ в Барселона, известната с незавършеността си църква се приближава към финала си, като от миналата седмица пет от шестте ѝ централни кули вече са напълно изградени, пише New York Times.

Но тъй като се очаква строителството да продължи, поклонници на един от най-емблематичните паметници в Барселона не трябва да очакват да видят конструктивно напълно реализиран дръзкия шедьовър на Антонио Гауди най-рано до 2026 г.

Фондацията, която контролира строителството на църквата – Junta Constructora del Temple Expiatori de la Sagrada Família – заяви, че работата по две от основните кули на църквата е приключила. Заедно с други две, завършени миналата година, четирите символизират евангелистите: Матей, Марк, Лука и Йоан, които традиционно се смятат за автори на каноничните четири евангелия, разказващи за живота на Исус Христос.

„Четирите кули на евангелистите са завършени!“, написа църковната фондация в платформата X миналия петък. В изявление от миналата сряда органът обяви, че на 12 ноември ще бъде отслужена специална служба по този повод.

Радикалният дизайн на Саграда Фамилия, който включва елементи от готическото възраждане, ар нуво и модернизма, привлича милиони туристи годишно и е част от обекта на световното наследство на ЮНЕСКО, включващ общо седем сгради на емблематичния архитект Гауди в Барселона. Тя предизвиква противоположни емоции у британския писател Джордж Оруел, който нарича църквата „една от най-отвратителните сгради в света“.

Част от вътрешността на Саграда Фамилия

Четирите завършени кули са увенчани със скулптури на крилати фигури, свързани с евангелистите: вол, орел, човек и лъв, съобщават от църковната фондация. Конструкциите се издигат на около 135 метра, което ще ги направи третите по височина кули на църква, когато тя бъде завършена.

Блестящият и идиосинкратичен каталунски архитект Антонио Гауди прекарва голяма част от втората половина на живота си в проектиране и изграждане на църквата. Основният камък е положен през 1882 г. и Гауди работи интензивно по проекта до смъртта си, след като е блъснат от трамвай на 73-годишна възраст, оставяйки великата си творба незавършена.

Животът на поколения испанци е преминал докато църква продължава да се строи. През ноември 2010 г. папа Бенедикт XVI освети църквата като базилика и отслужи литургия пред 7000 души.

Фондация „Саграда Фамилия“ заяви, че все още се надява най-високата и централна кула, която представлява Исус, да бъде завършена до 2026 г., когато се навършват сто години от смъртта на Антонио Гауди. Не е ясно кога и дали ще бъдат завършени други важни елементи, като например голямото стълбище.

След смъртта на Гауди строежът на сградата е съпътстван от забавяния и ожесточени спорове в продължение на десетилетия. Критиците твърдяха, че следващите архитекти не са успели да се придържат към първоначалната визия на Гауди, тъй като някои от плановете му са били унищожени отдавна. Други пък твърдяха, че незавършеният характер на сградата е станал част от нейната привлекателност.

Преди няколко години общината в Барселона обвини църквата, че не е имала надлежно разрешително за строеж – обвинение, което тя отхвърли. През 2018 г. Саграда Фамилия се съгласи да плати на градските власти около 41 млн. долара в продължение на 10 години, за да уреди спора.

„Гауди не я е видял завършен, а и аз няма да я видя“, казва Жорди Боне, бивш главен архитект на проекта, в документален филм посветен на църквата в Баселона. Думите му се оказват истина. Боне почина миналата година на 97-годишна възраст.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече