Кандидатът за кмет на Варна Коста Стоянов: Децата и младежите са основен приоритет на „Възраждане“

Децата и младежите са основен приоритет на „Възраждане“. Това заяви кандидатът за кмет на Варна инж. Коста Стоянов. Той посочи, че проблемите в сектор образование са много и трябва да бъдат разрешени в най-бърз порядък.

„От „Възраждане“ имаме изготвена цялостна стратегия в областта на образованието като аз ще маркирам някои от основните ни цели, които са заложени в програмата ни за община Варна. На първо място, най-важното е децата да се обучават в спокойна среда. Това означава – широки пространства, нови и модерни сгради. Категорично отстояваме мнението, че всяко училище трябва да бъде в собствена сграда и децата да имат пространство и кабинети, в които да се обучават“, изтъкна Стоянов.

„Успоредно с това за нас е важно да се обърне внимание на специфичните нужди на всяко едно дете. Именно „Възраждане“ пое първата стъпка в тази насока. По предложение на „Възраждане“ от общинския бюджет ще бъдат заделени средства за закупуване на устройства, които значително ще подобрят качеството на обучението на деца с дискалкулия (разстройство в усвояването на смятането при деца с нормална интелигентност), дислексия и смесени разстройства на способността за учене. Първоначално ще бъдат пилотно въведени 15 устройства четци за електронно декодиране и прочитане на текстове на български и английски език“, припомни кандидатът за кмет Коста Стоянов.

От „Възраждане“ предлагат също така всички ученици да пътуват безплатно в градския транспорт, което ще облекчи финансово семействата.

Приоритет за Коста Стоянов е и достъпната среда.

„Много от училищата във Варна не са достъпни за ученици с физически увреждания. Липсват рампи, подемни устройства и на практика децата не могат да влязат без чужда помощ. Липсва интеграция на социалните дейности с образованието. Липсват специалисти в училищата като например: логопеди, ресурсни учители, психолози“, каза още Стоянов.

Детското здравеопазване във Варна също е залегнало в образователната програма на кандидатът за кмет от „Възраждане“. Той подчерта, че проблемите в тази сфера са липса на достатъчно специалисти с детски профил и такива с две специалности, едната от които да е педиатрия или неонатология.

„Значително се е покачила бройката на децата, употребяващи алкохол и наркотици, увеличават се и тютюнопушещите, включително електронни цигари и подобни продукти. Тук е ролята на местната власт да засили превенцията и кампаниите сред учениците“, категоричен бе Стоянов.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече