БНР: В Драгоман са притеснени от контролиран вот

Автомобили, организирани от определена политическа сила в община Драгоман, са наблюдавали вота пред повечето секции в по-малките населени места и са притеснявали избирателите да упражнят правото си на свободен избор. Това съобщи Българското национално радио, след като репортер на обществената медия посети секционната избирателна комисия в с. Несла, а след това и общинската комисия в сградата на Община Драгоман.

Наложила се е намесата на органите на полицията, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия Иво Миланов.

„Има автомобил в близост до секцията, който не е на местен човек и не идва човек да гласува. Просто стои човек и наблюдава хората. Не е закононарушение, но то притеснява по един или друг начин хората, защото навежда на опасност от контролиран вот. Полицейските служители, охраняващи съответната секция, бяха отишли и бяха записали данните на водача, който стои, данните за автомобила, бяха го пуснали на проверка и в рамките на 5 до 10 минути всички автомобили от всички секции изчезнаха. Блокадата така да се каже падна“, заяви пред БНР Иво Миланов.

КритичноБГ направи свое проучване в близко разположената до София община. Източник, пожелал анонимност заяви, че на местните избори през 2019 г. в някои от малките секции на ОИК Драгоман в микробуси са идвали за гласуване групи от по 6-7 избиратели с постоянен адрес в Самоков, но с настоящ адрес в съответните малки населени места, където са гласували.

„Те бяха вписани в избирателните списъци, фигурираха в тях, но никой не ги беше виждал преди това. А тези хора трябва да имат уседналост и да са живели поне 6 месеца в нашите села. Тях никой никой нито ги познаваше, нито знаеше къде живеят, тъй като в нашите драгомански села нямаме точни адреси, а на личните ни карти е изписано само селото, в което живеем“, каза пред КритичноБГ местен жител.

Към 11:00 часа избирателната активност в Община Драгоман е 24,82%, а към 16:00 часа тя е вече 54,71%. Общият брой на избирателите в ОИК Драгоман са 3928 души. През 2019 г. на местните избори в Община Драгоман избирателната активност е 68,20%.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече