Великобритания е на път да увеличи рекордно данъците си

Общото ниво на данъчно облагане в Обединеното кралство се очаква да нарасне повече при настоящия парламент, отколкото при всеки друг от 1948 г., откакто се води подобна статистика. Това съобщи Институтът за фискални изследвания на Обединеното кралство в петък.

По време на последните общи избори през декември 2019 г. данъчните приходи съставляваха около 33% от националния доход. Според оценките на базирания в Лондон Институт за икономически изследвания, при управлението на министъра на финансите Джеръми Хънт те са на път да нараснат до 37%.

„Правителството може да реши да обяви намаляване на данъците в навечерието на следващите избори. Всъщност в момента той е на път да се превърне в парламента с най-голям ръст на данъците от началото на воденето на подобни регистри“, се казва в доклада.

Такова ниво на данъчно облагане не е имало в Обединеното кралство от края на Втората световна война. Очаква се през следващата година правителството на Обединеното кралство да събере над 100 млрд. паунда (115 млрд. евро) повече от данъци, което се равнява на около 3500 паунда повече на домакинство.

Според данни от 1900 г. британското правителство е увеличило приходите от всички източници по време на двете световни войни и непосредствено след тях. Пандемията от Ковид-19 е довела до подобно увеличение, но според института реакцията на пандемията не може да обясни всички увеличения на данъците, обявени през последните години.

„Това далеч не е единственото или дори най-значимото обяснение. Вместо това повишаването на данъците до голяма степен е следствие от желанието за по-големи държавни разходи за неща, които са възникнали преди пандемията“, се казва в доклада.

Миналата седмица Хънт заяви, че дългосрочният дълг на правителството все още е твърде висок, за да позволи намаляване на данъците въпреки многомилиардния бюджетен излишък.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече