Руската централна банка възобновява търговията с валута през 2024 г.

Руската централна банка обяви, че от началото на следващата година ще възобнови покупките и продажбите на чуждестранна валута чрез своя държавен инвестиционен фонд, тъй като рублата продължава да се възстановява след драматичния спад през лятото, съобщава Франс прес.

Руската валута е изключително нестабилна от края на февруари 2022 г., когато Русия започна специалната военна операция в Украйна, а Западът наложи на Москва безпрецедентен пакет от санкции.

Централната банка на Русия

Рублата поскъпна с 14% от началото на октомври, след като Москва отново наложи валутен контрол, повиши лихвените проценти и спря интервенциите в чуждестранна валута. Руската централна банка заяви в понеделник, че ще възобнови операциите си по така нареченото „бюджетно правило“ от януари 2024 г. Тя преустанови тези транзакции през август, когато рублата се поскъпна до нива под 100 рубли за 1 щатски долар.

Съгласно механизма централната банка купува и продава чуждестранна валута – китайски юани след налагането на западните санкции – за стабилизиране на рублата, която е силно зависима от световните цени на петрола и приходите на Москва от изключително важния износ на енергия. Когато приходите са под определен праг, Русия продава юани от Фонда за национално богатство и купува рубли, за да покрие недостига за държавните разходи. Ако приходите са по-високи от очакваното, тя купува юани, които да съхрани във фонда.

Русия спря планираните покупки през август, тъй като те оказваха допълнителен натиск върху спадащата рубла.

В понеделник банката съобщи, че при определянето на размера на интервенциите за следващата година ще вземе предвид тези пропуснати покупки, както и това колко средства е използвало правителството от фонда за покриване на тазгодишния бюджетен дефицит.

Според анализатори банката вероятно ще бъде нетен продавач на чуждестранна валута въпреки високите приходи от енергоносители – нещо, което би трябвало да осигури допълнителна подкрепа за руската валута.

В понеделник рублата се търгуваше за около 88 щатски долара, което е ръст спрямо 18-месечното дъно от 102 долара в началото на октомври.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!