Русия щяла да реагира адекватно, ако дадат парите ѝ на Украйна

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Конгресът на САЩ е измислил как „да открадне“ замразените в западни банки 300 милиарда долара на Русия. Твърди се, че тези пари ще отидат във Фонда за възстановяване на Украйна.

Леонид Крутаков, политолог и доцент във Финансовия университет към правителството на Русия, отговаря на въпроса „има ли как Русия да отговори и дали този отговор ще бъде адекватен“ пред „Правда“.

„На първо място, тези 300 млрд. долара вече са откраднати. Тъй като замразените средства не могат да се използват, това вече не са нашите пари. Тоест, това е все едно да имате пари в портфейла си, а аз да ви взема портфейла и да ви кажа: „Не, само когато ви разреша, тогава ще ги използвате.“ Ние вече сме ограбени“, каза анализаторът.

„Можем да отговорим, като блокираме износа на капитали, изземем приходите в чуждестранна валута и конфискуваме всички активи поне до стойността на замразените резерви. Ако не за арест, то за замразяване на активите и прехвърлянето им в полза на руските граждани. За страните, които са участвали във вземането на тези решения“, подчерта експертът.

„Можете също така да излезете от пространството на долара, да създадете своя собствена парична система. Но това е много сложна конструкция, която, за съжаление, не е в компетенциите нито на нашия съд, нито на нашето Министерство на финансите. Защото никой дори не мисли в тези категории, не мисли и не развива никакви действия в тази насока“, обобщи Крутаков.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече