МВФ: Разделението на света на два блока САЩ и ЕС/Русия и Китай ще доведе до редица проблеми

Експертите на Международния валутен фонд смятат, че е възможно геоикономическо раздробяване на света на два търговски блока. Единият ще включва САЩ и Европейския съюз, а другият ще включва Русия и Китай.

Според тях появата на такива блокове е свързана не само с украинската криза, но и с ограниченията в секторите на суровините и полупроводниците, които са ключови в стратегическата конкуренция. Освен това САЩ и Китай са въвели редица двустранни търговски бариери.

„Всички тези събития могат да бъдат ранни признаци на по-широка геоикономическа фрагментация – политически мотивирано обръщане на икономическата интеграция, чийто централен компонент е международната търговия“, цитира РИА Новости заключенията на експертите на МВФ.

Те смятат, че ограничаването на достъпа до експортните пазари ще се отрази на цените на много стоки.

Възможно е да се стигне и до дефицит. Например в блока Русия-Китай може да липсват някои метали (например олово), докато в блока САЩ-ЕС рязко ще се повишат цените на молибдена, калая и титана.

Освен това Източният блок може да се сблъска с недостиг на кобалт, никел, мед, палмово масло, соя, печатни платки и различни микрочипове от съвременно поколение, тъй като производството им е разположено в няколко държави от Западния блок.

Експертите на МВФ обаче не са склонни да прогнозират последиците, тъй като е необходимо да се вземе предвид влиянието на други региони, като Африка и Централна Азия.

И е очевидно, че предложеният модел е хипотетичен. Дори и само поради причината, че търговският оборот между тези блокове ще продължи да съществува, дори и при липсата на преки логистични маршрути.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!