Путин коментира състоянието на икономическите връзки с Китай

Руският президент Владимир Путин отбеляза доброто ниво на руско-китайските отношения по време на срещата си с вицепремиера на Държавния съвет на Китайската народна република Джан Гуоцин на Източния икономически форум на 12 септември, съобщава „Известия“.

Отношенията между Русия и Китай в сферата на икономическото сътрудничество са достигнали много високо ниво. Разбира се, всичко това е производно на постигнатото в политическата сфера. Но въпреки това резултатите са повече от добри, те са отлични„, заяви руският президент.

Държавният глава добави, че поддържа приятелски лични и бизнес отношения с китайския президент Си Дзинпин. „Това спомага за развитието на двустранните отношения и междудържавните връзки“, отбеляза Путин.

Освен това президентът изтъкна, че руско-китайските отношения са достигнали безпрецедентно историческо ниво и съвместната работа на страните ще продължи. Това се потвърждава от факта, че през март Си Дзинпин направи първото си чуждестранно посещение в Русия след преизбирането си за трети мандат начело на Китай.

По време на сесията „Китайският бизнес в Русия: перспективи за по-нататъшен растеж“ на осмия Източен икономически форум Алексей Маслов, ръководител на Института за страните от Азия и Африка в Московския държавен университет „Ломоносов“, заяви, че през първата половина на 2023 г. търговията между Русия и Китай е нараснала с 40% – досега страните не са демонстрирали такива резултати. „За този период цифрата достига 115 млрд. долара“, добави първият заместник-председател на Сбербанк Александър Ведяхин. Той е убеден, че 2023 г. ще надмине 2022 г. и страните ще направят „огромен оборот“.

На 11 септември Вера Подгузова, старши вицепрезидент, директор по външните работи на PSB, откри дискусионния панел на тема „Азия без илюзии: Търговия, инвестиции и перспективи“ на Източния икономически форум, заяви, че страните от Азиатско-тихоокеанския регион се превръщат в алтернативен пазар за Русия за развитие на търговията и инвестициите. По-специално тя отбеляза нарастващия икономически интерес на Китай и Русия една към друга.

Осмият Източен икономически форум продължава до 13 септември 2023 г. във Владивосток. Той е един от най-големите международни форуми в Русия, който от 2015 г. насам всяка година приема гости на остров Руски в Приморския край.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!