Поредна африканска страна разпродава имуществото си, за да покрие дългове

В понеделник Министерството на финансите на Кения съобщи, че ще предложи дялове в 11 държавни компании, за да набере средства за изчерпаната държавна хазна, тъй като данъчните приходи продължават да падат под планираното, предава агенция Франс прес.

Икономическата сила на Източна Африка се бори да овладее рязко покачващата се инфлация и срива на валутата, което доведе до рязко покачване на разходите за изплащане на дългове.

11-те компании, сред които кенийската корпорация за нефт и газ, Кенийската тръбопроводна компания, различни земеделски предприятия и книгоиздател, са сред 35-те фирми, които президентът Уилям Руто обяви миналата седмица за готови за приватизация. Този ход „е насочен към усилията на правителството за фискална консолидация и стимулиране на икономическото развитие“, заявиха от Министерството на финансите, като отбелязаха, че четири от компаниите са на загуба.

Кенийската тръбопроводна компания е печеливша, но нейната продажба „ще насърчи участието на повече частен сектор, което ще подобри ефективността и конкуренцията“, се казва още в доклада. Компанията разполага с повече от 1300 километра тръбопроводи от пристанищния град Момбаса, разположен на Индийския океан, до отдалечени кътчета на страната.

Инвеститорите ще могат да закупят и един от основните конгресни центрове на страната в столицата Найроби – Международния конферентен център „Кениата“ – емблематична сграда, в която се намират и офисите на членовете на парламента.

По данни на Министерството на финансите Кения се бори с проблем с ликвидността и исторически високите нива на дълга, който в края на юни е над 10,1 трилиона шилинга (66 млрд. долара), което се равнява на около две трети от БВП.

Разходите по обслужването на публичния дълг, главно към Китай, нараснаха, тъй като кенийската валута се срина до рекордно ниски нива, като понастоящем около 152 кенийски шилинга се търгуват за 1 щатски долар.

През следващата година Кения трябва да изплати и еврооблигации на стойност 2 млрд. долара. Миналия месец Кенийският орган по приходите съобщи, че не е постигнал планираните приходи за първото тримесечие с повече от 500 млн. долара поради влошената икономическа ситуация.

Селскостопанският сектор, който има най-голям принос за икономиката на Кения и представлява около 21% от БВП през 2022 г., вече беше подложен на натиск от сушата, а сега е засегнат от проливните дъждове.

От 2005 г. насам, когато Кения прие закон за приватизация, само 6 държавни фирми са били частично продадени, включително най-големият телекомуникационен оператор Safaricom и производителят на електроенергия KenGen.

Обществеността на Кения е поканена да сподели коментари по плана за приватизация на правителството до 11 декември.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!