Lidovky, Чехия: Какво ще се случи със световната икономика при война между Израел и Иран?

Както неотдавна писа престижният вестник Financial Times, геополитическата нестабилност отново се върна на финансовите пазари поради противопоставянето в Близкия изток. Поради това, инвеститорите искат по-бърза възвръщаемост на парите си, което увеличава вероятността от погрешни инвестиции и икономически проблеми. От друга страна, Газа и Израел не са Русия и Украйна, а войната ще се отрази на икономиката на Израел, Газа и някои арабски страни, но не и на света като цяло.

Конфликт, ограничен до Газа и Западния бряг, не би трябвало да се отрази на цените на петрола в дългосрочен план и се очаква да има минимално въздействие върху глобалната инфлация. И ако е така, ние в Чешката република няма за какво да се притесняваме. Ситуацията обаче ще се промени, ако бойните действия се разпространят в съседни държави като Ливан и Сирия, където действа антиизраелското палестинско движение „Хизбула“, подкрепяно, както и „Хамас“, от Техеран.

Ако „Хизбула“ се включи в боевете, това ще доведе до голяма война и проблеми в целия регион. Както съобщава Bloomberg, цените на петрола ще скочат с осем долара за барел. В момента той струва около 90 долара. Освен това световният икономически растеж ще намалее, а инфлацията – леко да се повиши.

Ако обаче избухне пряка израелско-иранска война, цената на барел петрол може да се повиши с десетки долари, световният БВП да се свие с един процентен пункт, а инфлацията да скочи. В края на краищата боевете ще поставят под въпрос доставките на петрол от целия Близък изток, а това ще засегне и Чешката република.

Кой от тези сценарии ще се осъществи?

Не знаем. Но според експертите вероятността от мащабен конфликт, който би избухнал случайно, тъй като нито Иран, нито Израел искат такъв сега, е изключително голяма. Освен това дори не е необходимо да започне ирано-израелска война, за да се случи катастрофа.

Достатъчно би било например „само“ да се атакуват танкерите на йеменските съюзници на Иран в Персийския залив.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!