Милиардерът инвеститор Леон Купърман предупреждава за задаваща се рецесия

Късогледите чиновници проправиха пътя към упорита инфлация, по-високи лихвени проценти и пълноценна рецесия. Това заяви Леон Купърман в интервю за Business Insider в началото на седмицата. Милиардерът инвеститор се обяви против „много неподходящите“ парични и фискални политики, които са довели до неустойчиви високи нива на търсенето и са довели до нарастване на държавния дълг.

„Почти нулевите лихвени проценти, безгрижните държавни разходи и прекомерното изкупуване на облигации прегряха икономиката и доведоха до рязко покачване на цените през миналата година, което подтикна Федералния резерв да повиши бързо разходите по заемите и да дестабилизира системата“ каза Купърман. Бившият шеф на звеното за управление на активи на Goldman Sachs, който през 2018 г. преобразува своя хедж фонд Omega Advisors в семеен офис, заяви, че рязкото преминаване от количествени улеснения към затягане се е съчетало с други пречки пред растежа и е създало предпоставки за икономически спад.

„Бях на мнение, че цената на петрола и силният долар, Фед ще ни тласнат към рецесия“, каза Купърман. „Някои части на икономиката вече се свиват, но по-широкият спад е забавен поради огромния мащаб на публичните разходи“, продължава той.

Купърман алармира и за инфлацията, като заяви, че темпът на нарастване на заплатите – основен двигател на растежа на цените – едва ли ще се забави значително предвид свития пазар на труда в САЩ. Инфлацията се понижи от 40-годишния си връх от над 9% през миналото лято до под 4% през последните месеци, но все още е почти два пъти по-висока от целевата стойност на Фед от 2% годишно.

Инвеститорът ветеран, който живее скромно и е обещал да даде почти цялото си състояние за добри каузи, даде няколко примера за личния си опит с инфлацията. Той разказва пред Business Insider, че днес един кренвирш на стадиона на бейзболния отбор „Янки“ в Ню Йорк струва 13 долара, докато когато е израснал в Бронкс, е можел да си купи два за 5 цента. Нещо повече, наскоро той искаше да замени Hyundai, който беше купил за 54 000 долара през 2017 г., с нов модел, но се отказа, когато дилърът му предложи цена от 104 000 долара.

Тъй като цените продължават да се покачват, Купърман предполага, че лихвените проценти, които Фед повиши от почти нула до над 5% през последните 18 месеца, може да се повишат допълнително. „Доходността на 10-годишните американски държавни ценни книжа може да надхвърли 5% и дори да достигне 6%“, добави той.

По-високите лихвени проценти насърчават спестяванията вместо разходите и увеличават разходите по заемите, което може да ограничи инфлацията. Те обаче могат също така да понижат цените на активи като акции и жилища, да намалят корпоративните печалби и да увеличат вероятността от рецесия.

Купърман призова Вашингтон да оправи финансите си или да понесе последствията. Държавният дълг е нараснал до безпрецедентните 33,6 трилиона долара, бюджетният дефицит е скочил с близо една четвърт до 1,7 трилиона долара през фискалната година до септември, а лихвените плащания на правителството на САЩ са достигнали 659 милиарда долара през този период – почти два пъти повече, отколкото през фискалната 2021 г.

„Трябва да си подредим къщата, иначе ще изпаднем в криза„, казва Купърман.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече