Лавров: ЕК да купи излишното украинско зърно и да го изпрати в Африка

Европейската комисия може да закупи излишното украинско зърно, което създава конкуренция на близкоразположените до Украйна държави, и да го изпрати в Африка. Това предложение беше изказано от министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров по време на пресконференция след сесията на Общото събрание на Организацията на обединените нации.

„Ако Европейската комисия харчи десетки милиарди долари за Украйна… Защо това зърно, което Украйна иска да продаде… Нека Европейската комисия да купи това зърно и да го изпрати в Африка“, коментира болезнената за петте Източноевропейски държави тема дипломат №1 на Русия.

По-рано Европейската комисия реши да не продължава ограниченията върху вноса на четири украински селскостопански продукта: пшеница, царевица, слънчоглед и рапица, в България, Румъния, Унгария, Словакия и Полша. ЕС обаче задължи Киев да контролира износа на зърнените култури.

Веднага след като ЕК реши да ни продължава забраната за внос, Словакия, Унгария и Полша обявиха, че удължават едностранно ограниченията за внос на селскостопански продукти от Украйна без да се съобразяват с бюрократите от Брюксел. Поради тази причина Киев реши да подаде иск в Световната търговска организация.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече