Инфлацията у нас е двойно по-голяма от тази на Еврозоната

Инфлацията в България е 5,5% за година, а средно за страните от еврозоната е 2,4%, показват данни на Евростат към края на ноември.

Повишението на цените в страната ни продължава да е доста по-голямо отколкото в икономически по-развитите страни от ЕС, въпреки че управляващите твърдят, че инфлацията е вносна, тоест, че се дължи на външни фактори.

Инфлацията в Хърватия, която последна влезе в еврозоната, е точно колкото в България – 5,5 на сто. През предходните пет месеца инфлацията в Хърватия беше по-висока отколкото при нас, но към края на ноември ситуацията в двете страни се изравнява. Има само пет държави от ЕС, в които инфлацията е по-висока, отколкото в България и Хърватия. Това са Полша (6,3%), Румъния (6,9%), Словакия (6,9%), Унгария (7,7%) и Чехия (8%).

В близо половината от страните от ЕС инфлацията е под 3%.

В Белгия дори е отрицателна – минус 0,8%. Оказва се, че в Белгия като цяло цените на стоките и услугите са по-ниски спрямо миналата година, а при нас цените продължават да нарастват. Изключително ниска е и инфлацията в Дания (0,3%), Италия (0,6%) и Финландия (0,7%).

Източник: Труд

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!