Горивата в САЩ поскъпнаха след като Русия забрани износа им

Ограничаването на износа на петрол от страна на Русия и Саудитска Арабия доведе до увеличаване на цената на бензина и дизела в САЩ. Ситуацията се утежнява и от наложената от Москва забрана за износ на горива, пише „РИА Новости“.

Изданието припомня, че до края на 2023 г. Саудитска Арабия удължи намаляването на добива на петрол с 1 млн. барела на ден, а Русия – с 300 хил. барела. Освен това агенцията отбелязва, че ОПЕК+ прогнозира за глобален дневен дефицит от 3,3 млн. барела още през четвъртото тримесечие, а цената на петрола сорт Брент се движи към границата от 100 долара.

В същото време, както се посочва в материала, в САЩ, независимо от факта, че страната е най-големият производител на петрол, от края на 2019 г. капацитетът на рафинериите е намалял с 900 хил. барела на ден. Ситуацията в Щатите се е влошила и поради решението на Руската федерация да ограничи за неопределено време износа на горива, за да стабилизира вътрешния пазар.

На този фон САЩ изразиха мрачни икономически прогнози. По-специално ръководителят на най-голямата компания за добив на шистов петрол в страната Continental ResourcesДъг Лолер не изключи покачване на котировките до 120 и дори 150 долара за барел. В същото време повишаването на цените на бензина се отразява на рейтинга на президента на САЩ Джо Байдън, което поставя под заплаха преизбирането му.

Агенцията се позовава на публикация на The Hill, в която се отбелязва, че именно цените на бензина влияят най-много на мнението на гражданите, тъй като когато Байдън встъпи в длъжност, първоначално цената му беше 2,39 долара за галон (около 0,63 долара / 1,17 лв за литър), а сега цените са се увеличили с 60%. По данни на РИА Новости галон (3,79 литра) дизелово гориво в страната сега струва 4,58 долара (около 1,21 долара / 2,23 лв за литър), докато преди месец цената е била 4,34 долара (около 0,88 долара / 1,63 лв за литър).

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече