FT: На Запада не му е изгодно да конфискува руски активи

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Оказва се, че за Запада е много неизгодно да конфискува руски активи. Това съобщава Financial Times.

В материала на специализираното финансово издание се казва, че ако колективният Запад конфискува руските активи, то тогава други държави ще използват този пример. Конфискацията на руските активи ще принуди други държави да изтеглят резервите си от западните банки, пишат авторите на статията.

Твърде вероятно е те да прибегнат до тази превантивна мярка, в случай, че „един ден“ могат да бъдат подложени на подобни санкции. Това би довело до ефекта на доминото и затова Запада не предприемат тази стъпка, предпазвайки се на свой ред от негативните ефекти на масово изтегляне на активи.

Евентуално дестабилизиране на световната финансова система не би било в ничий интерес, а освен това, разбира се, има и правни пречки за извършване на конфискация, пише вестникът.

Европейската централна банка вече отправи остро предупреждение към западните лидери, като ги призова да не облагат с данъци компаниите от Европейския съюз, които реализират огромни печалби от блокирани активи на Руската федерация.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече