Експерт пред Economist: Цената на газа скача 10 ПЪТИ, ако Иран влезе във войната Израел-Хамас!

На фона на възможното участие на Иран във войната между Израел и групировката Хамас, цената на газа може да се повиши до повече от пет хиляди евро за хиляда кубически метра, тоест приблизително десет пъти спрямо настоящите цифри, казва Евангелос Митиленеос, председател на борда и главен изпълнителен директор на гръцката MYTILINEOS Energy & Metals.

Той спомена условието за рязко поскъпване на горивата по време на дискусия на форума на списание Economist в Атина, съобщава РИА Новости .

Ръководителят на европейска енергийна компания отбеляза, че настоящата ситуация може да се влоши с началото на израелска сухопътна операция в Газа. В този случай цените на енергийните ресурси и природния газ всъщност ще се определят от Иран – поради участието си в конфликта страната ще затвори под свой контрол Ормузкия пролив, през който по-специално преминават 25-30 процента от света Пазарът на LNG преминава.

Малко след избухването на конфликта стана известно, че газът в Европа е поскъпнал с почти 15 процента на фона на намаляването на покупките на Египет от Израел, настъпило след спирането на производството в находището Тамар.

Страната използва част от израелския внос, за да отговори на местното търсене, и избира да изнася останалата част като LNG.

Bloomberg, чиито журналисти анализираха възможните сценарии за развитие на събитията поради обострянето в Близкия изток, по-рано писа, че при малко вероятната, но изключително опасна възможност за пряка война между Израел и Иран се очаква рецесия в света, цените на петрола да скочат до 150 долара за барел, а глобалната инфлация ще се ускори до 6,7 процента!

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече