ЕК разреши хербицида глифозат, за който се предполага, че причинява рак за още 10 години

След като държавите членки не успяха да намерят обща позиция относно употребата на спорния хербицид глифозат, решението бе върнато в ръцете на Европейската комисия, която заяви, че ще наложи и „нови условия и ограничения“ за ползването му, пише френският вестник Le Monde.

Фермерите в Европейския съюз ще продължат да употребяват спорния химически хербицид глифозат за още 10 години, след като 27-те държави членки отново не успяха да намерят обща позиция. Миналия месец представителите на държавите от ЕС не успяха да постигнат решение, а в четвъртък, 16 ноември, новото гласуване на апелативна комисия отново беше безрезултатно.

Химикалът, който е широко използван и предизвиква остро недоволство на екологичните групи, беше одобрен на пазара на ЕС до средата на декември тази година.

През последното десетилетие глифозатът, използван в продукти като препарата за унищожаване на плевели Round Up, е в центъра на разгорещен научен дебат за това дали причинява рак и за евентуалното му разрушително въздействие върху околната среда. 

Във Франция президентът Еманюел Макрон пое ангажимент да забрани глифозата преди 2021 г., но след това се отметна. Германия, най-голямата икономика в ЕС, планира да спре да го използва от следващата година, но решението може да бъде оспорено. Националната забрана на Люксембург например беше отменена в съда по-рано тази година.

Политическата група на Зелените в Парламента на ЕС незабавно призова Комисията да отстъпи и да забрани използването на глифозат. „Не бива да рискуваме по този начин биоразнообразието и общественото здраве“, заяви Бас Ейкхаут, заместник-председател на Комисията по околна среда.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече