Bloomberg: Доставките на руски петрол достигнаха 4-месечен връх

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

През четирите седмици до 5 ноември от руските пристанища са били транспортирани 3,48 млн. барела суров петрол на ден. Това отчита американската агенция Bloombeg въз основа на собствените си данни от мониторинга върху износа на петрол от Руската федерация.

Отбелязва се, че това ниво е близо до максималното. Най-големият обем на доставките е регистриран между април и май 2023 г. Следва спад в доставките и в края на юли данните достигат най-ниското си ниво.

Преди това казахстанският президент Касим-Жомарт Токаев заяви, че до 2033 г. през казахстанска територия ще бъдат транспортирани до Китай над 100 млн. тона руски петрол. Според него транспортирането на петрол през териториите на Казахстан и Русия заема значителен дял в горивно-енергийните комплекси на двете страни.

Данните от търговията на международните борси показват, че цената на януарските фючърси на суров петрол тип „Брент“ в 9:25 ч. тази сутрин българско време се е сринала до 81,71 долара за барел – най-ниското ниво от 21 юли 2023 г. насам.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече