Нашествия от скакалци стават във все повече страни. Каква сериозна опасност крие това?

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Увеличаващите се нашествия на скакалци, дължащи се на глобалното затопляне, застрашават световната продоволствена сигурност, съобщават сингапурските и китайските учени Синью Лю, Дунсяо Чжан, Сяоган Хе в статия за научното списание Science Advances.

Затоплянето на климата ще доведе до широко разпространенение и увеличаване на нашествията и огнищата на скакалци, <…> което ще доведе до нови предизвикателства за световната координация на борбата с вредителите„, се отбелязва в публикацията.

Повишаването на средните температури и увеличаването на валежите ще създадат благоприятни условия за вредителя в нетипичните за него зони на заразяване и ще влошат ситуацията в традиционните по-горещи точки на планетата в Африка и Южна Азия.

В проучването се казва, че ареалът на вредителя ще продължи да се разширява дори при „активно управление на въглеродните емисии“.

Нещо повече, насекомите все по-често „атакуват“ по едно и също време по няколко страни, като Индия и Мароко. Подобни инвазии представляват сериозна заплаха за целия свят.

„Тъй като както Африка, така и Южна Азия са важни житници на целия свят, едновременните нашествия на скакалци могат да доведат до тежки провали в реколтата, които да застрашат глобалната продоволствена сигурност“, предупреждават учените.

Проучването показва, че пустинният скакалец Schistocerca gregaria редовно нанася щети на селското стопанство в различни региони на Африка, Близкия изток и Южна Азия.

Един рояк с площ около един квадратен километър включва 80 милиона насекоми и е в състояние да изяде толкова зърнени култури за един ден, колкото са нужни за изхранване на 35 000 души.

Хидроклиматичните условия играят огромна роля в живота на пустинните скакалци: яйцата им се нуждаят от умерена влажност, а летателните им възможности – от повече топлина, обясняват учените.

През лятото на 2023 г. скакалци поразиха южните райони на Русия. През юни Волгоградска област и Дагестан се сблъскаха със скакалци, а през август насекомите нападнаха Астраханска област и Краснодарския край. Разрастването на нашествието на скакалци в Русия се дължи и на изменението на климата, напомня РИА Новости.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!