Англия отчита мощен удар в доставките си по море заради хусите. Загубите за бизнеса колосални

Доставките по море се в бавят към месец

от Лазар Лазаров
Англия, парламент

Англия отчита мощен удар в доставките си по море заради хусите. Проучване установи, че повечето британски износители и производители са почувствали въздействието от смущенията в Червено море, причинени от атаките срещу кораби от йеменските хуси, свързани с Иран, съобщава Агенция Франс Прес.

Според Британската търговска камара (БТК) 55% от износителите съобщават за прекъсване на доставките.  За това алармират 53% от производителите и фирмите, предоставящи услуги на потребителите – категория, която включва търговците на дребно и на едро. Сред всички предприятия 37% съобщават за последици от ударите в Червено море.

„В сектора на товарните превози имаше свободен капацитет, за да се реагира на трудностите, което ни даде известно време“, коментира Уилям Бейн, ръководител на търговската политика на БТК.

„Проучването ни обаче показва, че колкото по-дълго продължава настоящата ситуация, толкова по-вероятно е натискът върху разходите да започне да се увеличава„, добавя той.

Някои фирми съобщават, че разходите за наемане на контейнери са се увеличили четирикратно, докато други са изправени пред забавяне на доставката от три до четири седмици, както и затруднения с паричния поток и недостиг на части, пояснява АФП.

Английската централна банка изтъкна смущенията в Червено море като един от основните рискове за инфлацията през тази година, въпреки че към днешна дата нападенията и по-широкият конфликт в Близкия изток имат по-малко икономическо въздействие във Великобритания, отколкото първоначалните опасения.

От АФП припомнят, че миналата седмица хусите заявиха, че ще засилят атаките срещу корабоплаването с връзки с Израел, Съединените щати и Великобритания.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!