Зърнената сделка изтича днес. Русия не дава сигнали да я продължи

Товарни кранове на руско пристанище

Зърнената сделка продължи точно една година без пет дни. Днес изтича срокът на инициативата, а въпросът за нейното бъдеще е по-остър от всякога, пише ТАСС.

Споразуменията за износ на храни от Украйна бяха сключени на 22 юли 2022 г. в Истанбул за 120 дни, а след това удължени три пъти.

Едно от споразуменията регламентира процедурата за износ на зърно от контролираните от Киев пристанища Одеса, Черноморск и Южни. Другата част се отнася до достъпа до световните пазари за руски селскостопански продукти и торове, нейните разпоредби остават неизпълнени и до днес.

На 18 май Русия за последно обяви, че е удължила сделката за срок от 60 дни, тоест до 17 юли, като предупреди, че това време ще бъде достатъчно за недвусмислена оценка как се изпълняват условията й.

Москва редовно обръщаше внимание на пакетния характер на споразуменията и на петте системни задачи, необходими за нормализиране на руския износ: повторното свързване на Руската земеделска банка със системата SWIFT, доставката на резервни части за селскостопанска техника, реанимацията на амонячния тръбопровод Толиати-Одеса, решаването на проблемите с транспортната логистика и застраховка и деблокирането на банковите активи.

Сергей Лавров, министър на външните работи на Руската федерация

В тази връзка руският външен министър Сергей Лавров обърна внимание, че разписаната от Русия част в сделката „изобщо не е изпълнена“ по нито едно от исканията през всичките месеци, като същевременно е осигурен износът на украински храни. Освен това зърното от Украйна не отиде в най-бедните страни, а главно на Запад. „Не виждам какви аргументи има за тези, които биха искали да продължат тази черноморска инициатива, защото тя отдавна е търговска по отношение на украинското зърно“, каза руският министър.

Междувременно стана ясно, че Западът няма да прави отстъпки в рамките на антируските санкции. Затова, както бе отбелязано от руското външно министерство, няма основания за удължаване на сделката след 17 юли.

Преди две седмици беше съобщено, че Русия полага всички необходими усилия, за да гарантира, че корабите, участващи в зърнената сделка, могат успешно да завършат мисията си и да напуснат Черно море преди датата на изтичането на споразумението.

Източник: ТАСС

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!