Великобритания на ръба на конфликт с Европа

от Лазар Лазаров

Великобритания е на път да влезе в нов сблъсък с европейските си съюзници – този път заради руския газ, пише Politico.

По-късно този месец министърът на енергетиката на Обединеното кралство Клеър Коутиньо ще призове европейските съседи да спрат вноса на руски втечнен природен газ (LNG) на фона на опасения, че той може да попадне в енергийната система на Обединеното кралство.

Вносът на руски LNG в Обединеното кралство е забранен от януари 2023 г., като част от санкциите срещу Русия.

Но експертите заявяват, че освен ако вносът на LNG не спре в целия континент е невъзможно да се изолира  Обединеното кралство от газ с руски произход, поради сложните тръбопроводни мрежи, използвани за пренос на газ около континента и тъй като някои страни от ЕС все още го внасят директно от Русия. 

Великобритания е „водеща страна“ в борбата с вноса на руски изкопаеми горива, заяви Коутиньо. Тя ще обърне внимание на съюзниците, че трябва да направят повече, за да „изтласкат Путин от пазара завинаги“.

„Невъзможно е да се проследят отделните молекули газ, така че няма начин да се следи или гарантира, че руска молекула, регазифицирана в белгийски или френски терминал за внос на втечнен природен газ, не си е проправила път през газопровода към Обединеното кралство“, заяви Алекс Фроли, пазарен анализатор на LNG в Independent Commodity Intelligence Services.

„Единственият начин да се гарантира, че Великобритания няма да се снабдява неволно с руски газ, е да се затворят всички европейски пристанища за внос на втечнен природен газ от страната“, заяви от своя страна Ана Мария Джалер-Макаревич, водещ енергиен анализатор за Европа в Института за енергийна икономика.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!