Унгария и „Росатом“ подписаха график за изграждането на АЕЦ „Пакш-2“

Унгарското министерство на външните работи и руската държавна корпорация „Росатом“ подписаха график за строителството на АЕЦ „Пакш-2“ до началото на 2030 г. Това съобщи пред журналисти Алексей Лихачов, изпълнителен директор на корпорацията, на пресконференция с унгарския министър на външните работи Петер Сиярто на територията на атомната електроцентрала.

Лихачов увери, че държавната корпорация ще обърне „специално внимание“ на проекта и за него ще бъдат хвърлени „най-добрите сили“. Той посочи също, че броят на чуждестранните компании, участващи в строителния проект, ще се увеличи.

„За нас сроковете за строителство се определят от клиента“, уточни Алексей Лихачов.

Министърът на външните работи и външноикономическите отношения на Унгария Петер Сиярто добави, че новата АЕЦ може да бъде свързана към мрежата в началото на следващото десетилетие. Той уточни, че в проекта участват 94 унгарски компании, както и компании от Германия, Франция, Австрия, Швеция и Съединените щати.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече