Полски превозвачи блокираха 3 гранични пункта на границата с Украйна

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Полските превозвачи започнаха да блокират пътните контролно-пропускателни пунктове по границата с Украйна. Това съобщи полската радиостанция RMF FM в понеделник, 6 ноември. „Няколко десетки превозвачи започнаха следобед блокада на три полско-украински гранични пункта в Хребенное, Дорохуск и Корчева“, съобщи радиостанцията.

Както беше посочено, те настояват за въвеждане на търговски разрешителни за украинските превозвачи и за ограничаване на техния брой. Радиостанцията уточнява, че протестиращите са блокирали контролно-пропускателните пунктове с автомобили. Те позволяват преминаването само на автомобили, автобуси и други превозни средства, които превозват животни и хуманитарна помощ.

На 31 октомври, представителят на Държавната гранична служба на Украйна Андрий Демченко заяви, че полските превозвачи планират да блокират работата на контролно-пропускателния пункт Краковец-Корчева от 3 ноември. Той отбеляза, че Киев очаква разяснения от Варшава, за да може да информира участниците в движението, които пресичат границата.

В същия ден украинското правителство съобщи, че е свикало среща с Полша и Европейската комисия (ЕК) във връзка със заплахата от затваряне на границите. Украинското министерство на общественото развитие, териториите и инфраструктурата съобщи, че е получило информация за възможно блокиране на контролно-пропускателни пунктове от полски превозвачи. Заместник-ръководителят на министерството Сергей Деркач нарече тези мерки вредни за превозвачите от двете страни.

Отношенията между Украйна и Полша се изострят след ембаргото върху украинските доставки на зърно. На 15 септември Европейската комисия отмени ограниченията върху вноса на четири вида селскостопански продукти от Украйна, които бяха в сила от май. Полша, Словакия и Унгария обаче решиха едностранно да удължат забраната за внос. На свой ред на 18 септември Украйна подаде иск в Световната търговска организация срещу трите държави. България и Румъния вдигнаха забраните.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече