Партията на Шолц предлага „кризисен данък“ за богатите германци

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Социалдемократическата партия на Германия (СДПГ), в която членува германският канцлер Олаф Шолц, подготви инициатива за въвеждане на временна „кризисна такса“ за най-богатите германци в страната. За това пише германското издание RND.

Според източника подобна инициатива е включена в списъка с предложения за икономическата политика. Партията възнамерява да обсъди този въпрос на конференция през декември.

Според RND основната цел на проекта е да укрепи индустриалното положение, да осигури възможности за образование и да възстанови доверието в държавата. Нарастващото неравенство е една от най-големите заплахи за демокрацията, се казва още в публикацията.

На първо място СДПГ предлага да се създадат 1 млн. нови работни места в Германия до 2030 г. и да се реформират данъците, особено данъците върху доходите, даренията и наследствата. Отбелязва се, че промените трябва да намалят данъците на 95% от населението, като същевременно увеличат данъците на богатите хора. Освен това партията предлага да се промени механизмът на „дълговата спирачка“ в страната.

„Дълговата спирачка в сегашния си вид се превърна в заплаха за местоположението и просперитета на Германия. Тя забавя необходимите промени“, се казва в документа на проекта.

Тези иновации са необходими за увеличаване на инвестициите в инфраструктура, опазване на климата, цифровизацията и образованието. Предишните кризи показаха, че пазарът сам по себе си не може да гарантира сигурност и просперитет за всички, се казва още в статията.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече