В Берлин белязаха домове на евреи със Звездата на Давид

Звездата на Давид е била изрисувана върху няколко жилищни сгради, в които живеят евреи, в германската столица Берлин, съобщиха местните медии през изминалия уикенд, пише Новини БГ.

В социалните мрежи се появиха снимки на сградите, станали обект на посегателството. Германските издания припомнят, че по време на Втората световна война нацистите по сходен начин са отбелязвали еврейските домове със Звездата на Давид.

Давидовата звезда е широко разпространен древен символ, който от 19 век насам се счита за свързван с еврейската идентичност и юдаизма. Съществуват много легенди за произхода и значението на този символ. Една от тях твърди, че войниците на цар Давид носят щитове с тази форма, друга твърди, че това е печатът на цар Соломон.

На фона на терористичната атака на „Хамас“ в Израел, израелците в Берлин алармират за ръст на агресията и нападенията от страна на пропалестински поддръжници.

В същото време в. Билд съобщава за поредица от инциденти в Германия, свързани с късането и изгарянето на националния флаг на Израел, пише „Фокус“. В знак на солидарност с Израел върху държавните институции в центровете на германските градове са поставени знамена на еврейската държава. Има обаче и такива, които ги късат и дори изгарят, отбелязва изданието, като привежда примери за подобни инциденти през последните дни в Берлин, Ерфурт, Аахен, Майнц, Мюнстер, Щутгарт, Леверкузен, Щаде, Мьорс, Реклингхаузен, Бад Зекинген, Фрайбург им Брайсгау, Фелбах, Вайблинген, Хайлброн и други.

Всякакви антисемитски надписи също се множат в различни части на Берлин. Представител на полицията заяви пред в. Билд, че подобни рисунки са се увеличили през последните дни. Води се разследване по обвинение за насаждане на омраза и нанасяне на щети на имущество.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече