Или сме дали на Украйна 480 000 снаряда, или още ги правим, мъчи се логически Урсула. Няма да ни е лесно, вика

Догодина ЕС ще може да произведе един милион снаряда. Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на събитие, организирано от Европейската агенция по отбрана. Тя добави, че ЕС вече е доставил или в момента произвежда за Украйна 480 хиляди снаряда.

Фон дер Лайен говори за необходимостта от повишаване на европейското военно производство заради нуждите на украинските сили и за да се запълнят запасите в ЕС. По нейните думи е необходимо поръчките да се изпълняват от европейски предприятия, за да се прекрати съществуващата зависимост от внос.

Войната в Украйна е свързана с разход на военно оборудване повече от всяка друга война досега. Русия от началото на войната е изстреляла 10 милиона снаряда за година, Украйна използва 10 хиляди дрона месечно, посочи председателят на ЕК.

Истината е, че нямахме достатъчно запаси от боеприпаси, защото мислехме, че не ни трябват. Въоръжените сили на държавите от ЕС трябва да бъдат в готовност за противодействие на всякакви заплахи. Необходим е по-силен европейски принос за дейността на НАТО, настоя Фон дер Лайен.

Имаме стратегическа отговорност не само към Украйна, а и към страните от Западните Балкани. Променената стратегическата среда налага отговорността ЕС да поддържа Украйна във войната, докогато е необходимо. Няма да бъде лесно, но ангажиментът ни трябва да бъде непоколебим. Русия се опитва да си върне инициативата, обстановката на бойното поле е трудна. Това не е причина да се намали, а да се увеличи подкрепата за украинците. Путин няма пълен контрол над присвоените украински области, Украйна изтласка руските сили от половината от първоначално овладените земи, добави Фон дер Лайен.

Източник: БТА

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!