Германия е с едни от най-високите цени на ток в Европа

Цените на електроенергията за домакинствата в Германия са едни от най-високите в Европейския съюз, пише Die Welt. Според проучване на Федералната статистическа служба, разходите са особено високи за малките и средните домакинства с годишно потребление под 5000 киловатчаса.

Според проучването потребителската цена на електроенергията за едночленни домакинства е била по-висока само в Лихтенщайн и Белгия през първата половина на 2023 г. По-конкретно, германските домакинства с годишно потребление под 2500 киловатчаса, обикновено едночленни домакинства или пенсионери, живеещи на семейни начала, плащат цена от 45,36 евроцента на киловатчас. В Лихтенщайн цената е била 46,35 евроцента за киловатчас, а в Испания – по-малко от половината на тази в миниатюрното княжество.

От съседите на Германия само Белгия има по-високи цени в тази категория – 45,59 евроцента за киловатчас, докато цените в Полша (19,92), Франция (27,35) и Австрия (29,88 евроцента) са значително по-ниски, отколкото в Германия. Средната стойност за всичките 27 страни в Евросъюза е 31,88 евроцента за кВтч.

Дори при годишно потребление на електроенергия между 2500 и 5000 киловатчаса, което важи за средните по големина семейства, цените на електроенергията във федералната република се нареждат далеч напред в целия ЕС с 41,25 евроцента на киловатчас.

Само в Холандия, Лихтенщайн, Белгия и Румъния електроенергията е била по-скъпа за частните потребители. Средната стойност за ЕС през първата половина на годината е била 28,90 евроцента на киловатчас.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече