FT: ЕС обсъжда необходимостта от удължаване на тавана на цените на газа

Страните от Европейския съюз обмислят дали да удължат срока на действие на тавана на цената на газа, определен на 180 евро за MWh. Според Financial Times това се дължи на възможното увеличение на цената на газа в условията на конфликта в Близкия изток и на повредата на газопровода Balticconnector.

В доклада на Европейската комисия до членовете на ЕС се казва, че ограничението на цените на газа не е довело до отрицателни последици. Доставките на газ за страните от ЕС продължават, а цената му е спаднала с почти 90% от пика през миналата година, пише FT, като се позовава на документ на ЕК.

В същото време европейски дипломати и служители заявиха, че конфликтът между Израел и Хамас и „саботажът“ на естонско-финландския газопровод могат да окажат отрицателно въздействие върху доставките на газ през предстоящата зима. Източници твърдят, че ЕС трябва да се застрахова за такъв сценарий.

Междувременно, пише FT, освен Европейската комисия, Германия е подкрепила удължаването на тавана на цените, тъй като мярката е позволила да се ускори издаването на разрешителни за изграждане на вятърни и слънчеви електроцентрали. Германските власти смятат, че поради руската специална операция в Украйна и последвалите санкции зависимостта на Европа от невъзобновяеми ресурси е станала очевидна.

Министрите на енергетиката на ЕС се споразумяха да въведат таван на цените на газа през декември 2022 г. Той влезе в сила от февруари тази година. Ограничението се активира, ако цената на газа в газовия хъб TTF в Нидерландия надхвърли тавана, като цената трябва да е поне с 35 евро по-висока от цената на втечнения природен газ на световния пазар. Мярката беше въведена поради рязкото поскъпване на газа в Европа (над 300 евро за MWh) след спирането на руските доставки.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече