На берлинчани им писна от екоактивистите от „Последно поколение“

Кметът на Берлин определи германската столица като „наистина изнервена“ от демонстрациите на активистите за борба с климатичните промени, но се дистанцира от нападенията на разгневени шофьори срещу протестиращи, предаде БТА цитирайки ДПА.

Настроението по улиците на Берлин достигна ново равнище. На берлинчани наистина им е писнало. Ето защо трябва да направим всичко възможно, за да гарантираме, че полицията и съдебната система действат ръка за ръка и показват, че върховенството на закона е над всичко. Ние ще се погрижим това да се случи„, заяви кметът Кай Вегнер, който встъпи в длъжност по-рано тази година.

Вегнер беше особено критичен към екоактивистите от природозащитната организация „Последно поколение“, които в неделя боядисаха с оранжев спрей Бранденбургската врата в Берлин.

 

Въпреки това той, говорейки пред берлинския парламент, се дистанцира от свързани с насилие атаки срещу протестиращи екоактивисти, които често блокират движението по пътищата и понякога дори залепват ръцете си за асфалта.

„Отмъстителното правосъдие не е правилният отговор. Трябва да запазим спокойствие“, заяви Вегнер. „Аз не правя разграничения: ако са извършени престъпления, те трябва да бъдат наказани“, добави той.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече