Цунами от жалби от транссексуални за обида в Шотландия по нов закон. Хиляди ги грози затвор

от Лазар Лазаров

Само през първия ден след приемането на новия закон за престъпленията от омраза полицията в Шотландия е била залята от близо 4000 оплаквания, пише Modernity.

Съгласно новото законодателство всеки, за когото се смята, че лице в лице или в онлайн пространството е проявил вербално „оскърбление“, включително „обида“, спрямо транссексуално лице, може да бъде наказан със затвор до седем години.

Калъм Стийл, бившият генерален секретар на Шотландската полицейска федерация, заяви, че е научил, че около 3800 жалби са били подадени в съответствие с новото законодателство през последните 24 часа, съобщи британският вестник Telegraph.

Modernity отбелязва, че транссексуалните активисти са се заели да съставят списъци с хора, които да обвинят в „престъпление от омраза“, включително и  авторката на поредицата от книги за Хари Потър Джей Кей Роулинг.

Вестник Politico пише, че  в началото на месеца авторката на „Хари Потър“ е споделила 11 туита в социалните мрежи, в които твърди, че 10 транссексуални жени са мъже и предизвиква шотландската полиция да я арестува в съответствие с новия закон. 

Въпреки че вчера шотландската полиция обяви, че Роулинг няма да бъде разследвана, самият факт, че вече е била докладвана за реч на омразата, може да и създаде досие за „инцидент на омраза“, което ще остане завинаги, отбелязва Modernity.

Politico отбелязва, че известният американски You Tube водещ Джо Роугън и собственикът на социалната мрежа „X“ Илън Мъск са сред онези, които взеха отношение по новия закон заедно с Роулинг. Според Мъск скандалното законодателство е „пример за това защо е толкова важно да се пази свободата на словото“.

„Виждате ли тази дива гадост в Шотландия, където преследват комиците със закони за престъпления от омраза?“ – коментира на свой ред новия закон Роугън.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!