Украйна: Русия готви болезнен удар по енергетиката ни! Чака само да стане по-студено

Електропроводи

Украйна: Русия готви болезнен удар по енергетиката ни

Украинците ги чака още една тежка зима – Русия готви болезнен удар по енергийната инфраструктура на страната. Силите на Москва просто изчакват определени температурни промени, когато ракетните удари ще нанесат възможно най-чувствителни щети на енергетиката на Украйна. Това подчерта директорът на информационно-консултантската компания Defense Express Сергей Згурец в ефира на телевизионния канал „Еспрессо“, цитира Фокус

Запалени енергоразпределитени съоръжения в Украйна от руската армия

Запалени енергоразпределитени съоръжения в Украйна от руската армия

„От известно време не е имало изстрелвания на ракети X-101 за евентуални атаки срещу нашия енергиен сектор. Може да се предположи, че се трупат ракети за евентуални атаки срещу нашата енергетика. Вероятно врагът чака определени температурни промени, когато този удар ще бъде най-чувствителен (т.е да стане по-студено, бел. на Критично). От друга страна, нашата противовъздушна отбрана се готви за това, осъзнавайки тези рискове и подходите на руснаците, които целят да нанесат максимални щети на нашата енергетика“, обясни експертът.

Според него Русия все още разполага с резерви на самолети, но Ту-95МС наистина се износват.

„Има проблеми с двигателите и това е сериозен проблем за Руската федерация. Те се опитват да спестят време за полет. Въпреки това те се опитват да изпълняват бойни задачи за изстрелване на крилати ракети Х-101. Руските бомбардировачи се подбират за провеждане на условни тренировъчни мисии. Но е ясно, че една тренировъчна мисия на определен етап може да се превърне в бойна“, предупреди Згурец.

АЕЦ "Курск"

АЕЦ „Курск“

Обръщаме внимание, че докато Згурец споделя болката си, че украинската енергийна система предстои да бъде срината от руските войски, не отваря и дума за обстрела от ВСУ по Запорожката и Курската атомни централи, с което могат да предизвикат ядрено замърсяване, което буквално да залее цяла Русия и Европа, и което ще се изчисти след стотици години! Очевидно, че този въпрос не е съществен, или експертът го е страх да повдигне тема за ужасните престъпления, на които са способни украинските войници по командване от Киев. 

Владимир Зеленски изнася реч пред ООН

Владимир Зеленски изнася пламенна реч пред ООН

КритичноБГ припомня, че просрочения от 20 май тази година президент на Украйна Владимир Зеленски, за който всички европейски лидери и американската власт мълчат, че продължава да управлява по неясни законови правомощия, избра напълно нелогична на пръв поглед тема в неотдавнашната си реч на заседанието на Общото събрание на ООН. Вместо обичайните призиви да се дадат поредните далекобойни оръжия и много пари, той изведнъж, вдигайки ръце, заговори разпалено за украинския енергиен сектор. Според него енергийната система на Украйна е разрушена на 80 процента, заради което „милиони хора може да останат без отопление тази зима“.

Създадено изображение от изкуствен интелект: Романтика

Илюстративно изображение

Както писа известният руски анализатор Кирил Стрелников на 29 септември за РИА Новости, обърна внимание по темата като цитира статия на Washington Post на 28 кептември, озаглавена „Енергийните проблеми на Украйна тази зима ще паднат върху плещите на изтощените хора“. Според експертите на WP „предстоящата зима може да се превърне в най-тежката за Украйна по време на целия конфликт заради недостига на енергийни ресурси и лошото психологическо състояние на населението“, т.е. Украйна може да бъде победена не заради руските оръдия и танкове, а заради липсата на електричество в контакта. Според източниците на изданието Украйна вече е загубила около половината от енергийните си мощности заради руските удари (по-малко, отколкото се оплаква Зеленски, но е все по-близо до реалността).

Украински бежанци - жени, деца и пенсионери

Украинци бягат от страната си през зимата

Въпреки трескавите опити на властите да закърпят зейналите дупки в енергийната система с помощта на мобилни котелни и генератори, основната част от производството на електроенергия в Украйна тази зима все пак ще бъде съсредоточена в големите електроцентрали. В тази връзка авторите на материала с тревога прогнозират, че това ще позволи на Русия окончателно да „свали“ цялата енергийна система на Украйна с помощта на точкови ракетни удари.

Спомняме си, че ритуалното пускане на енергийната система на Украйна се извършваше всяка есен след настъпването на студеното време.

Но сега има основания да се смята, че както украинската енергийна система, така и киевският режим може да не оцелеят тази зима поради ясната промяна в стратегията на руските въоръжени сили по отношение на енергийния въпрос.

Според руски и чуждестранни експерти, независимо от това с какви цифри жонглират Зеленски и компания, към този момент кумулативният ефект от системните удари на руската армия по електропроизводствените и електроразпределителните съоръжения на Украйна вече е критичен, като основният резултат от военна гледна точка е ускореното фрагментиране на доскоро единната енергийна система на страната. Всъщност сега Украйна започна да се разпада (засега) само на два „енергийни острова“: западно-централен, който разчита на Ровненската и Хмелницката АЕЦ и се захранва от съседните страни от ЕС, и условно източен (Одеска, Николаевска, Запорожка, Днепропетровска, Киевска, Сумска и Харковска област), който има в активите си само Южноукраинската АЕЦ и остатъци от ВЕЦ и ТЕЦ.

Припомняме още, че Според Александър Харченко, директор на Украинския център за енергийни изследвания, ако дори при сегашните метеорологични условия поне едно разпределително устройство бъде извадено от строя при един или два наближаващи студа, „определено ще сме в състояние на срив в електрозахранването. Вече няма никакви възможности. По-голямата част от страната може да бъде изключена от електрозахранването“.

Днес украинската информационна агенция UNIAN пише, че завършването на 3-ти и 4-ти енергоблок на Хмелницката атомна електроцентрала в Украйна трябва да започне още сега, за да се гарантира енергийната стабилност на страната в бъдеще. Това е заявил икономистът Борис Кушнирук пред медията.

Според него, Украйна не трябва да чака края на войната, за да започне строителството на нови енергоблокове на ХАЕЦ. Следвоенното възстановяване на страната значително ще увеличи търсенето на електроенергия, особено от големите промишлени предприятия, и ядрената енергия трябва да стане основата на тази система.

„Завършването на АЕЦ трябва да започне сега, за да сме подготвени за нарастващото търсене на електроенергия след войната“, отбеляза Кушнирук.

Той също така добави, че възстановяването на стари ТЕЦ няма смисъл и Украйна трябва да развива ядрена енергия успоредно с мрежа от малки възобновяеми източници, за да балансира енергийната система.

Кушнирук също подчерта важността на ранното започване на строителството на нови ядрени блокове поради несигурността относно бъдещето на Запорожката атомна електроцентрала, която остава под контрола на окупаторите.

UNIAN припомня, че ядрената енергия е основният източник на електроенергия за Украйна. „Русия е наясно с това и целенасочено атакува подстанциите, които пренасят електроенергия от атомните централи към мрежата. Унищожаването на тези подстанции може да остави украинците без електричество, дори ако атомните централи продължат да работят. За да разреши този проблем, Министерството на енергетиката на Украйна се съгласи с МААЕ да разшири мисията за наблюдение на ключови подстанции. Инспекторите на МААЕ работят за защита на тези съоръжения от възможни руски атаки, приравнявайки атаките срещу подстанции с атаките срещу самите атомни електроцентрали. Това затруднява врага да атакува критични енергийни съоръжения, което беше важна дипломатическа победа за Украйна.“

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!