Силно земетресение в Турция срути частично три сгради

Земетресение в Турция

Турският министър на вътрешните работи Али Йерликая заяви, че три сгради са се срутили частично в резултат на земетресението с магнитуд 5,9 днес, но няма жертви, пише ТАСС

Али Йерликая, министър на вътрешните работи на Турция

Али Йерликая, министър на вътрешните работи на Турция

„След земетресението с магнитуд 5,9, което се случи в Малатия, AFAD [Дирекция за управление на извънредни ситуации] и съответните ни институции продължават да проучват ситуацията на място в провинциите Малатия, Диарбекир, Шанлъурфа, Елазъг, Батман и Тунджели. Частично срутване е настъпило в общо три сгради. По един инцидент е имало в Малатия, Шанлъурфа и Елазъг. Няма жертви или материални загуби“, заяви министърът в X (бивш Twitter).

Той също така заяви, че на горещата линия за спешни случаи са получени „374 обаждания и съобщения, от които 341 уведомяват за ситуацията, а 33 искат помощ“.

AFAD потвърди, че няма жертви или нанесени щети. „Нашите екипи от специалисти работят на място, като проучват последиците от земетресението“, заявиха от ведомството.

Властите в засегнатите провинции също не съобщават за извънредни ситуации. Земетресението е било усетено в Диарбекир, Елазъг, Кахраманмараш, Токат, Ерзинкан, Тунджели и Адъяман. В Малатия, където е бил епицентърът, властите обявиха училищна ваканция на 17 октомври. Във всички тези региони се извършват оценки на въздействието. В някои сгради има пукнатини и властите призовават гражданите да не влизат вътре, докато експертите не направят оценка

Анадолската агенция:

Земетресение с магнитуд 5,9 по Рихтер е разтърсило Източна Турция в сряда, съобщава турската агенция за управление на бедствията AFAD.

Епицентърът на земетресението, което е станало в 10,46 ч. местно време (0746 GMT), е бил в окръг Кале в Малатия на дълбочина 10,07 км, съобщи AFAD.

Трусът е бил усетен и в провинциите Санлиурфа, Адияман, Килис, Газиантеп и Кахраманмарас.

Някои повредени сгради са били оградени и са били взети мерки за сигурност. Губернаторът на Малатия Седдар Явуз заяви, че всички сериозно пострадали сгради от предни земетресения, с изключение на тези, които са замесени в правни спорове, са били разрушени по-рано.

Постройките, които очакват съдебно решение за събаряне, също са били евакуирани, добави Явуз.

Той призова хората да стоят настрана от евакуираните и повредени сгради и нареди училищата да бъдат затворени за деня като предпазна мярка.

„Проверките ни на място продължават“, заяви Сами Ер, кмет на Малатия.

Земетресението в Турция през 2023 г. срурти стотици сгради. Загинаха десетки хиляди души

Земетресението в Турция през 2023 г. срурти стотици сгради. Загинаха десетки хиляди души

Източният регион на Турция все още се възстановява от опустошителните земетресения от 6 февруари 2023 г., когато мощни трусове с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер разтърсиха 11 провинции, включително Малатия, както и Адана, Адияман, Диарбекир, Елазиг, Хатай, Газиантеп, Кахраманмарас, Килис, Османие и Санлиурфа.

Двете земетресения отнеха живота на над 53 500 души, раниха над 107 000 души и засегнаха над 14 милиона души в Туркия и Северна Сирия.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!