Само за август и септември руските войски са превзели 5,5 пъти повече от Украйна отколкото за цялата 2023 г. ДАННИ

Руски войскови подразделения

Само за август и септември руските войски са превзели 5,5 пъти повече територия от Украйна отколкото за цялата 2023г. 

Графика на завзетите територии от руските войски в Украйна

Графика на завзетите територии от руските войски в Украйна

През август-септември 2024 г. руските въоръжени сили са завзели 5,5 пъти повече от територията на Украйна, отколкото през цялата 2023 г. Това става ясно от публикувана графика в украинския канал в Телеграм OSINT. Авторите нагледно показват, че през цялата изминала година руските войски са превзели общо близо 150 квадратни километра, докато през изминалите август и септември на тази година данните сочат, че територията, която е завзета от руснаците е повече двойно повече за всеки един месец по отделно. Ето и самите числови измерения:

През цялата 2023 г. руските войски са превзели общо 148,6 кв. км.
През август 2024 г. руските войски са превзели общо 350,7 кв. км.
През септември 2024 г. руските войски са превзели общо 467,7 кв. км.

Украинският канал в Телеграм OSINT уточнява, че данните са към 1 октомври.

Украинският град Угледар падна в ръцете на руските военни

Украинският град Угледар падна в ръцете на руските военни

Руският сайт Аргументи и факти пише, че се разгръща грандиозна битка за Запорожие. Загубвайки Угледар, част от украинските войски се оттеглят на север, а други бягат на запад към селището Велика Новоселка. Там командването на украинските въоръжени сили полага титанични усилия, за да забави поне временно настъплението на руските войски.

Факт е, че докато Угледар се смяташе за „непревземаема крепост“ в Украйна, цялата отбрана е била изградена за възпиране на атака от юг, а сега опасността от пробив на руските въоръжени сили в Запорожие от североизток нараства. Битката за Велика Новоселка е въпрос на следващите дни.

„От тези позиции селата на така наречения „Времевски перваз“, разположен по поречието на река Мокрие Яли – Макаровка, Сторожевое, Нескучное, Времевка, са добре контролирани“, пише военният кореспондент Юрий Котенок .

Но ако се съди по скоростта на руската офанзива, украинските въоръжени сили едва ли ще успеят да задържат Велика Новоселка за дълго. Междувременно руски щурмови десантчици са нахлули и издигнали знамето на Русия над село Левадное. Това е границата на ДНР и Запорожка област.

Руски танк, генерирано изображение

Руски танк, генерирано изображение

В Ореховско направление се водят позиционни битки, но ВСУ вече са започнали да напускат опорните си пунктове в „струните“, както наричат ​​горските пояси в Запорожие, и да се оттеглят. Основната руска тактика в района са атаки с мобилни отряди, които обстрелват украинските позиции от танкове и самоходната артилерия, които бързо се оттеглят с личния си състав.

Напредването в Запорожие също се засилва по бреговете на Каховския язовир. Войници на руските въоръжени сили са се укрепили в Каменское и сега заплашват както Орехово от запад, така и Запорожие, което е на около 30 километра.

Според Министерството на отбраната на Русия части от групата войски на Днепър са разбили две украински бригади в Запорожие и Херсонска област. Загубите на украинските въоръжени сили за изминалото денонощие са над 60 бойци, две превозни средства и голям склад за боеприпаси.

В Угледарско направление ВСУ също отстъпва с боеве към селището Богоявленка. Но всички опити на украинските въоръжени сили да се откъснат от притискащите ги руски ударни части завършват с ново поражение. Те не могат да се закрепят никъде и отстъпват буквално с темпото на руската щурмова авиация, т.е. не успяват дори за малко да задържат позиции.

„Напредването на части от руската групировка войски „Восток“ в този участък може да повлияе на по-нататъшната динамика на военните действия в това направление като цяло“, пише изданието „Военен преглед“. „Продължаването на настъпателните действия към Богоявленка и контролът над близкото дере са от голямо значение, тъй като това ще позволи на руските въоръжени сили да укрепят позициите си и да окажат допълнителен натиск върху въоръжените сили на Украйна.

Междувременно в края на вчерашния ден – 15 октомври, известният руски военен блогър Юрий Подоляка обобщи напредъка на руските войски по няколко направления.

Руските сили напредват в Торецк

Руските сили напредват в Торецк

В Торецко направление, по думите му, ситуацията за украинските въоръжени сили се усложнява все повече и повече. Включително и това, че на север, в района на Часов Яр, руските части са се активизирали и отблъскват резервите на ВСУ. Които вече са малки, след редица последователни загуби.
„Сега най-активно работим в района Леонидовка-Щербиновка, което очевидно предполага, че следващият обект на щурма ще бъде районът на отвалите на мина „Централна“, след чиято загуба по-нататъшното задържане в града за противника няма да има смисъл.“

Продължават постоянните боеве между Богоявленка и Катериновка. Нашите части навлязоха на територията на Катериновка и заеха югоизточната част на населеното място.

Това стана в резултат на разрушения по-рано с ракетен обстрел на пътния мост в северозападната част на селото, което доведе до прекъсване на комуникациите за снабдяване на местния украински гарнизон. Противникът не разполага със сили за контраатака вече тук, поради което е останала част от /войската му в/ селото. Смятам, че ВСУ ще го загуби много скоро Катериновка.

По този начин ще осигурим фланга на по-нататъшните атаки на север между Богоявленка и Елизаветовка с достъп до фланга и тила на първото населено място.

В същото време натискът ни върху това укрепление на противника от юг (откъм Угледар) се засилва. Противникът и тук бавно отстъпва назад.

В района на Золотая Нива нашите части започнаха да се придвижват на запад. Заобикалят вражеските позиции южно от Велика Новоселска.

По отношение на Курското направление Юрий Подоляка пише, че времето, което започва да се разваля прави своите „корекции“ в хода на сраженията.

Вчера героят на Русия генерал-майор от авиацията Сергей Липовой обясни пред Аргументи и факти, че когато бягатот района на Курск, украинските войници получават куршум в гърба от своите.

Предаващи се украински войници на Русия

Предаващи се украински войници на Русия

„Положението в тази ситуация е плачевно за тях (украинските военни – бел.ред.). Това добре го разбират онези, които не са изцяло под въздействието на киевския режим, наркотиците и психотропните вещества. Тези, които все още не са загубили напълно главите си и си дават сметка за ситуацията, естествено се опитват по някакъв начин да оцелеят, да напуснат позициите си,  да се предадат, или да се върнат обратно на територията на Сумска област“, ​​каза Липовой.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!