Руснаците обкръжиха 1500 войници от ВСУ до Курск. Освобождават село след село! Украинци се предават, други са залавяни

Ген.-майор Апти Алаудинов: Врагът е изпаднал в паника

Руски танк, генерирано изображение

Руснаците обкръжиха 1500 войници от ВСУ до Курск. Освобождават село след село!

Приблизително 1500 войници от украинските въоръжени сили (ВСУ) са обкръжени от руски войски в Курска област. Противникът е попаднал в близост до село Олговка.

В резултат на това руските въоръжени сили са успели да изтласкат противника от четири населени места – Шептуховка, Михайловка, Леонидово и Любимовка. Също така на 11 октомври беше съобщено, че руските военни са освободили село Новоивановка в Суджански район. Това пише Lenta.ru, позовавайки се на канала в Телеграм Mash

Ген.-майор Апти Алаудинов

Ген.-майор Апти Алаудинов

Руската армия е преминала към активни операции в Курска област. Известно е, че ВСУ напускат село Леонидово с бронирана техника, а от Сумска област към границата се изтеглят резерви. Освен това, според източника Mash, украинските оператори на дронове в паниката са унищожили оборудването си.

За това говори и генерал-майор Апти Алаудинов, командир на специалните сили „Ахмат“ и заместник-началник на главното военно-политическо управление на руското министерство на отбраната.

„Наистина, врагът е изпаднал в паника и ние я регистрираме“, каза той.

Руските военни продължават да изтласкват ВСУ към границата от Суджа, като се придвижват от северозапад, а 810-а бригада на Черноморския флот на Русия се придвижва от югоизток.

По-рано на Курското направление морските пехотинци плениха 19 бойци на ВСУ по време на боевете за селището Олговка.

Руски морски пехотинци ликвидираха разузнавателна група на ВСУ в Курска област

На 11 октомври морската пехота ликвидира и украински разузнавачи. Половината от групата, състояща се от шестима души, е унищожена, а останалите се предоха като пленници.

Западът признава неизгодното положение на ВСУ при Курск. Например Дейвид Акс, военен колумнист на американското списание „Форбс“, заяви, че украинските войски са попаднали в „брутална засада“ в руския регион.

Гробище на западни танкове в Украйна

Гробище на западни танкове в Украйна

Според експерта украинските въоръжени сили са се намирали в такава ситуация край село Веселое. Проблемът според Акса е, че украинците са загубили най-ценното си оборудване. Той разказа, че в края на септември ВСУ със западна техника са напредвали по главната магистрала, свързваща Веселое и село Глушково, но около 20 септември са попаднали под ударите на руските войски.

Военно-аналитичният украински канал в Телеграм Мilitary Аnalytics признава, че Руските въоръжени сили засилват настъплението си в посока Курск, като се опитват да поемат контрола над основните логистични възли на украинските въоръжени сили северно от Суджа.

Днес руските войски започнаха нова офанзива в основното направление на удара си – в района на Любимовка (според Mash вече са изтласкани от Любимовка) и Малая Локня. Колони от руски бронирани машини нанесоха удари на три места: настъпление в Любимовка, където успяха да постигнат много малък напредък, удар по съседното стопанство Зелени Шлях и в посока Малая Локня от района на Нова Сорочина.

Курско направление на 11 октомври

Курско направление на 11 октомври

Целта на операцията вероятно е да се завземат основните логистични възли в северната част на контролираните от ВСУ територии на Курска област: Зелени Шлях и Малая Локня. Завземането им ще наруши логистиката на украинската групировка тук, а също така, в случай на успешно настъпление към тях, може да създаде няколко обкръжавания – котли за украинските войски. Първият е в Любимовка, който вече беше очертан след началото на боевете за Зелени Шлях, където руските въоръжени сили десантираха.

А вторият – голям котел на север и североизток ще се случи, ако руските части успеят да превземат редица населени места: на западния фланг: Зелени Шлях и Новоивановка с достъп до Леонидовка, а на източния фланг: Стари Сорочини, Малая Локня, Николаевка и Викторовка с достъп до Леонидовка.

Командването на ВСУ разбира това и редица от изброените по-горе селища са доста добре укрепени, а освен това тук са започнали да се изтеглят допълнителни части. По-специално, след удара по Зелени Шлях украинските части от района на Олхивка започнаха да се изтеглят към Леонидовка – Новоивановка.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Forbes: Най-добрите бойни машини на Украйна бяха жестоко обстреляни в Русия

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!