Русия удари Shell с 1МИЛИАРД ЕВРО. Британците си тръгват без пукнат цент!

В отговор на санкциите?

Shell

Русия удари Shell с 1МИЛИАРД ЕВРО. Британците си тръгват без пукнат цент!

В Русия възниква любопитна ситуация, свързана с британската петролна и газова компания Shell.
Тази компания има значителни активи в Русия, особено в проекта „Сахалин-2“. След избухването на военните действия в Украйна през 2022 г. обаче британците решиха да продадат своя дял и да изнесат бизнеса си от Русия.

Те се споразумяха с Газпром да продадат дела си за 90 млрд. рубли. Сделката беше сключена, но изведнъж Главната прокуратура на Русия поиска компенсация за излизането на компанията в размер на 100 млрд. рубли.

В резултат на това „Газпром“ ще преведе парите не на Великобритания, а в руския бюджет. На практика Газпром стана добросъвестен собственик, а Shell остана без нищо!

Сега с подробности: Главната прокуратура на Русия поиска възстановяване на над 1 милиард евро загуби от структурите на британско-холандската компания Shell, съобщи Интерфакс, позовавайки се на пресслужбата на Московския арбитражен съд. Новината беше цитирана от Свободная пресса /СП/.

газова станцияВедомството заведе дело в началото на октомври. Тогава пресслужбата на съда подчерта, че делото е заведено за „възстановяване на вреди от неизпълнение на задължения“. По-късно бяха ликвидирани последните „дъщерни дружества“ на Shell в Русия – Shell NefteGaz Development (V) и Shell Neftegaz Development LLC – докато втората компания е единственият руски ответник по иска на Генералната прокуратура.

„СП“ интервюира експерти, за да разбере защо Главната прокуратура на Русия поиска възстановяване на 1 милиард евро от структурите на Shell.

— Искът може да е свързан с факта, че Shell напусна някои руски проекти поради санкциите срещу Русия. Главната прокуратура смята, че Shell не е напуснала изцяло според правилата и не изцяло в рамките на действащото руско законодателство (От 2020 г. руското законодателство има приоритет пред международните договори в Русия).

Ведомството смята, че напускането на компанията е довело до не особено желани последици за страната, например по отношение на попълването на бюджета. Тоест, според Генералната прокуратура, някои задължения, залегнали в споразуменията на Русия с Shell, са били нарушени, предположи водещият на телеграм канала Oil and Gas World Сергей Ветчинин.

Газопреносни системи

Газопреносни системи

Съгласно указ на президента на Русия Владимир Путин през 2022 г. операторът на проекта Sakhalin Energy Investment Company Ltd, регистриран на Британските Бермудски острови, беше заменен от руската Sakhalin Energy LLC. Дял от 50,00000001% отиде при Gazprom Sakhalin Holding. Японските съсобственици Mitsui & Co., Ltd (12,5%) и Mitsubishi Corporation (10%) потвърдиха, че остават в проекта, а Shell информира, че няма да бъде част от съсобствениците на новото юридическо лице.

„СП“: Какво се случва сега със Sakhalin Energy LLC?

— Държавата търси руски участник в този проект СРП. Тази история продължава повече от година, не се намери адекватен заместник, никой няма желание да се включи в този проект. Трябва да се отбележи, че СРП (споразумение за споделяне на продукцията – соглашение о разделе продукции) е много благоприятен данъчен модел за бизнеса.

Подобна история се наблюдава и при Сахалин-1. Американската Exxon Mobil напусна проекта през 2022 г., след като създаде нов руски оператор.

Владимир Путин, президент на Русия

Владимир Путин, президент на Русия

През април 2024 г. президентът Владимир Путин удължи срока за продажба на непотърсен дял в „Сахалин-1“ до 1 януари. Необходимата замяна все още не е намерена. И така, на 9 октомври вицепремиерът Александър Новак каза , че „се работи в тази посока, преговорният процес е в ход“.

Оттеглянето на Shell от „Сахалин-2“ не беше предварително съгласувано с руската държава и доведе до определени разходи. Поради това Главната прокуратура счете за уместно да предяви иск за възстановяване, за да ги обезщети.

„СП“: Какви могат да бъдат тези разходи?

— Участниците в СРП допринасят за технологии, финансиране, очевидно е, че проектът Сахалин-2, поради напускането на Shell, започна да изпитва трудности, включително поради липсата на технологии, които компанията може да предостави, оборудването, което се износва, резервни части и компоненти.

Ако преди това те се доставяха на проекта чрез Shell, сега има проблеми с доставката им. Също така проектното финансиране от компанията не се компенсира по други начини, но като цяло информацията за тези проблеми е доста оскъдна. Що се отнася до сумата от 1 милиард евро, дори за такава мегакорпорация като Shell това не е малко.

„СП“: Защо японските Mitsui и Mitsubishi се съгласиха да участват в новата Sakhalin Energy LLC?

— Защото се интересуват от доставки на LNG за Япония. По-рано се появи информация, че японски компании са поискали от администрацията на САЩ да направи изключения за тях – да не прилагат санкции, свързани с доставката на оборудване.

Пренос на LNG

Пренос на LNG

За Япония този проект е важен от гледна точка на осигуряването на нормален енергиен баланс на страната. „Не мисля, че между Русия и Япония всичко е наред, но фактът, че Токио няма желание да излезе от тези проекти (японският концерн Sodeco притежава 30% в „Сахалин-1“),подчерта Ветчинин.

„За японците проектът Сахалин е стратегически, те са готови да се придържат към участие в него до последно и японските компании имат санкция от правителството за това“, подчерта Алексей Гривач, заместник-генерален директор на Фонда за национална енергийна сигурност. при правителството на Руската федерация .

„СП“: Ще успее ли Русия да получи пари от Shell ?

– Очевидно Shell е напуснала руските проекти по неправилен начин, така че се създава правна основа, позволяваща да се избегне изплащането на компенсация за дела ѝ в проекта Сахалин-2, който беше закупен от Газпром за 90 млрд. рубли или приблизително 1 млрд. евро.

Като цяло е очевидно, че това е симетричен отговор на действията на Запада за блокиране или изземване на активи на Русия или на наши компании в западни юрисдикции.

„СП“: През април 2023 г. „Комерсант“ съобщи, че НОВАТЕК е получила съгласието на руските власти Shell да получи цялата сума – 94,8 милиарда рубли. за нейния дял в проекта Сахалин-2 и успя да изтегли тези пари от Русия. По-късно правителството реши Газпром да купи дела от Shell вместо НОВАТЕК. Оказва се, че тази информация не е потвърдена?

— Сделката е завършена. Газпром закупи дела, парите са в специална сметка на руското правителство и можеха да бъдат прехвърлени на бившия собственик, ако не бяха описаните по-горе обстоятелства. Освен това действията на прокуратурата все още не са окончателно решение на въпроса, а само създават необходимата правна база.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!