Русия удари пристанища и нефтобази на Украйна. „Нямаха време да бият тревога и корабите им станаха на парчета“. ВИДЕО

Руски въздушни атаки в Украйна

Русия удари пристанища и нефтобази на Украйна. „Нямаха време да бият тревога и корабите им станаха на парчета“. ВИДЕО

„Руските въоръжени сили се заеха активно с унищожаването на морската инфраструктура на противника, която по някакъв начин работи за украинската армия и военна промишленост. Тази нощ ударни дронове „Герани“ пробиха противовъздушната отбрана на украинските въоръжени сили, а балистични ракети взривиха на парчета всичко, което стоеше на кейовите стени в пристанищата Одеса, Южни и Затока. Унищожени бяха контейнери с боеприпаси на НАТО и бяха потопени два военни кораба“, пише руският сайт „Аргументи и факти“. Ето, какво допълват още журналиситте от събраната от тях информация:

Поредица от мощни удари през изминалата нощ порази пристанищата, разположени в Одеса и на река Дунав. Според канала в Телеграм „ Condottiero“ моментът на атаката е бил толкова точен, а ударът – толкова снайперистки, че два украински военни кораба са били потопени точно на кейовите стени.

Двата кораба дори не са имали време да обявят тревога, преди мощни експлозии да ги разцепят на парчета, които моментално са потънали заедно с екипажите си.

„Всички кораби, носещи радари и ракетни установки, както и корабите, от които се изстрелват безекипажни катери, бяха поразени от ракетните удари. По време на последния удар бяха унищожени два големи катера на бреговата охрана на ВСУ заедно с екипажите им“, пишат експертите на „ Condottiero“.

Ударите засегнаха и пристанищната инфраструктура на пристанищата „Южен“. През тях пристигат военни товари на НАТО, които се транспортират от граждански сухотоварни кораби под прикритието на хуманитарна помощ.

Два от четирите военни катера OCEA FPB-98, които Франция прехвърли на Украйна в края на миналата година, може да са унищожени в Одеса. Капитан първи ранг, военният експерт Василий Дандикин обясни бойните възможности на френските катери:

Взрив

Взрив

„Френските катери са по-големи от украинските, които преди СВО формираха основата на така наречения „комарен“ флот (колекция от бързи и маневрени малки военни кораби, например торпедни, патрулни, ракетни и други малки лодки, бел. Критично) на Украйна. Какви задачи ще изпълняват те за защита на украинската граница, не е ясно. Но те ще бъдат използвани, ако е необходимо, в интерес на ВСУ за изпълнение на определени задачи. Особеността на катерите е, че могат да се използват в плитки водни участъци“.

Военният експерт обясни, че лодките са доставени през Босфора на товарни кораби, а по-нататък през териториалните води на Турция, България и Румъния са достигнали до Одеса.

„Но щом лодките бъдат разтоварени в Украйна, те веднага ще се превърнат в наша легитимна цел“, предположи преди време Василий Дандикин по време на интервюто.

Както той каза, така и стана. Украинските военни катери бяха унищожени от преки попадения на руски ударни оръжия“, завършват от „Аргументи и факти“.

Каналът в Телеграм „Сварщики“ допълва информацията:

„Тази вечер започнахме масирана атака в тила на врага, като работихме едновременно в тринадесет района, но обърнахме специално внимание на района на Виница, както и на Киев и Одеса.

Одеса и областта бяха подложени на мощен набег, балистици, „Искандери“ и не по-малко от сто „Герани“ поразиха пристанищни и енергийни обекти, използвани за нуждите на ВСУ. „Герани“ бяха подпомогнати от кримските БРК „Бастион-С“.

Висококачествени атаки бяха регистрирани по нефтената база в Одеса, пристанищата на Одеса и Дунав, както и пристанището на селището Южни.
В региона са регистрирани множество пожари на местата на пристигане.

Нощната атака срещу Киев продължи повече от пет часа, в нея участваха най-малко пет ракети Х-101, в момента в града и региона продължава да звучи въздушна тревога.
Съдейки по абсолютната и безпрецедентна тишина в инфокосмоса на противника, скоро ще научим за много интересни поразени цели.“

Днес The New York Times публикува статия, в която описа незавидното положение на ВСУ. „В условията на значително числено превъзходство на Русия Украйна е принудена да прибегне до тактиката на бавно отстъпление с ожесточени боеве в опит да изтощи руските войски“, пише изданието.

Медията отбелязва, че през последните месеци Украйна е изгубила контрола над редица доста значими градове – всеки от тях след ожесточени боеве, които понякога са продължавали с месеци.

На първо място в този списък е Мариинка през декември и януари, след това Авдеевка, а онзи ден украинските въоръжени сили се изтеглиха от Угледар.

Угледарско направление на 6 октомври

Угледарско направление на 6 октомври

Въпреки че за външните наблюдатели бавното отстъпление на Украйна може да изглежда като окончателен завой към военно поражение, украинските командири и военни експерти отричат това. Според тях в момента на фронта се води битка, чиято цел не са териториалните придобивки, а изтощаването на Русия, за да се прекъсне способността й да продължи да воюва“, добавя американското издание. 

 

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!