Пугачова опитала да изнесе контрабандно от Русия ценни картини на съвременници на Леонардо и Рембранд. Пипнаха я!

Алла Пугачова, естрадна певица от Русия

Пугачова опитала да изнесе контрабандно от Русия ценни картини на съвременници на Леонардо и Рембранд

Певицата Алла Пугачова, която напусна Русия, се е опитала да пренесе в чужбина редки предмети на изкуството от замъка си. Това съобщи каналът Shot Telegram, цитиран от Lenta.ru.

Сред древните предмети на изкуството са картини на съвременници Рембранд и Леонардо да Винчи . Тяхната автентичност обаче поражда въпроси.

Например „Мадона с младенеца с два ангела“ от художника Доменико Пулиго е нарисувана през 15 век. Цената на тази творба на търг започва от 1 милион долара. Прави впечатление, че според официалните каталози картината не е била продавана през последните няколко десетилетия. Оригиналът му сега е в известната колекция Galleria Borghese в Рим и е придобит от италианското правителство през 1902 г.

Картината „Изглед към град край река с вятърна мелница“ от Ян ван Гойен, собственост на Алла Пугачова

Картината „Изглед към град край река с вятърна мелница“ от Ян ван Гойен, собственост на Алла Пугачова

Друга забележителна творба от колекцията на Пугачова, за която също се твърди, че е оригинална, е графика от 17-ти век, озаглавена „Изглед към град край река с вятърна мелница“ от Ян ван Гойен. Според информация от официалния сайт на американската художествена галерия Хедър Джеймс, картината е продадена през 1986 г. в Sotheby’s в частната колекция на жител на Ню Йорк .

Съобщава се, че товарът с картини и други антики е трябвало да лети от летище Шереметиево, но поради липса на пълен пакет документи износът е бил отказан. Цялата колекция на Пугачова се оценява от експерти на около 20 милиона долара или 2 милиарда рубли.

По-рано стана известно , че потенциалният купувач е отказал да закупи вилата на Алла Борисовна.

Ето какво пише и Комсомолская правда: Признатият в Русия за чуждестранен агент Максим Галкин (половинка на Алла Пугачова бел. Критично) не се отказва от опитите си да изнесе антики от Русия, които купува повече от 10 години.

Замъкът на Аллаа Пугачова и Максим Галкин в руското село Гряз

Замъкът на Аллаа Пугачова и Максим Галкин в руското село Гряз

Колекцията съдържа и няколко предмета, принадлежали на съпругата му Алла Пугачова. Последният опит да изнесат стари (и други) вещи от Русия беше миналото лято – за Израел. След изостряне на ситуацията в Близкия изток през октомври 2023 г. Галкин с децата и съпругата си избяга от Израел в Кипър. Семейство Пугачови все още не може да реши къде да отиде за постоянно пребиваване: в Америка, в Англия, да остане в Кипър или да се върне в Израел. Затова засега нещата им са в с Гряз.

Продуцент, запознат със ситуацията, заяви за Комсомолская правда: „Чуждестранният агент Галкин си измисли хоби – той построи замък, така че реши да го напълни с антики, представяйки си, че е колекционер. Той и съпругата му купуваха на търгове картини, бижута, врати, лампи, скринове и др. Често на завишени цени. Нерядко такива, които всъщност не представляват художествена стойност.

Сега експерти, които са проучили списъка на тяхната колекция, казват, че там няма изключителни музейни произведения на изкуството. Има скъпи антични картини, фигурки и др. Има много от тях.

За рождени дни и годишнини приятелите им подаряваха нещо, което да добавят към колекцията си. Пугачова и Галкин имат много неща, изкупени на случаен принцип от аукциони на завишени цени за аматьори. Миналата година решиха да изнесат част от колекцията си. Според закона обаче, е невъзможно да се изнасят от страната без специални разрешителни: първо, антики, създадени преди повече от сто години, второ, предмети със значителна стойност, класифицирани като обекти на културното наследство и включени в специални регистри.

За износ е необходимо да поръчате преглед и да извършите митническа декларация. Всичко това беше направено през 2023 г., но митниците ги спряха – някои от древните експонати нямаха необходимото разрешение за износ.

Алла Пугачова и Максим Галкин в замъка им в руското село Гряз

Алла Пугачова и Максим Галкин в замъка им в руското село Гряз

Пугачова и Галкин планираха да транспортират част от колекцията си в Израел през лятото на 2023 г. Не успяха – и нещата бяха върнати в замъка в село Гряз близо до Москва. Къщата на Максим Галкин* и Алла Пугачева в село Гряз, Одинцовски район, е под денонощно наблюдение – дежурят охранители, има модерна система за видеонаблюдение, „паник бутон“. Всички ежедневни въпроси се решават от помощниците на Пугачева, на които тя продължава да плаща заплати.

Вътре в замъка има обемисти антики, които не са били планирани за изнасяне. Чуждестранният агент на Русия Галкин е купувал неща, които някога са украсявали древни европейски замъци. Входните врати на замъка са старинни – направени през 19 век, с рисунки, изобразяващи сцени от Стария завет. Галкин реставрирал тези врати и добавил полускъпоценни камъни.

На всеки етаж има обемни скулптури. Галкин закупил рицарски доспехи – в антрето на къщата гостите биват посрещнати от копие на доспехите на Хенри II, щамповани върху посребрена мед. През 19 век е обичайно да се правят копия на бойни доспехи като подаръци. Средната цена на бронята е 3 милиона рубли. Има огромен позлатен полилей от 19-ти век, изработен от дърво. Пугачева донесе на Гряз обемист античен скрин, камина и други мебели.

Но през лятото на 2023 г. Пугачова планира да изнесе в Израел антики, които са „по-леки“ (по отношение на теглото).

Спишсък на предметите предвидени за изнасяне от Пугачова:

– Книги – 118 броя от съвременни издания на различни автори.

– Седем скулптури. Сред тях – четири скулптури от 1889 г., Франция, дело на Жан Батист Гюстав Делой. И три съвременни скулптури – „Седящ Минотавър“ (2022 г., Русия, Е. Пыльникова), „Лов на бик“, „Лов на лъв“ (2018 г., Русия, А. Красов и А. Крюков).

– Две маси от работилницата на Артьом Степанян, 2019 г. Материали – дърво, позлата.

– Комплект от две фруктиери за плодове – бронз, кристал, декоративни камъни, позлата, посребрени, с инкрустации и рисунки. 1840 – 1842 г., Франция.

– Два полилея. ХІХ в. Франция.

– Огледало в неоренесансов стил (бронз, леене, гланциране, гравиране, позлата). Фабрика на Ferdinand Barbédienne, скулптори Albert Ernest Carrière-Bellez и Louis-Constant Sevin.

– Две конзоли, „Тритон“ и „Пан“ (дърво, камък, дограма, дърворезба, каменна резба, тониране, лак). Среда на XVIII в., Италия, Венеция.

– Сдвоени конзоли от махагон с пръстен на Медичите. Средата на XIX в., Западна Европа.

– Две декорации за маса. Сдвоени свещници. XIX век. Франция.

– Рамки за картини. 8 броя. XIX век, XX век. Италия, Западна Европа.

– Произведения на живописта – картини. 21 броя. Най-старата картина от тази колекция в инвентарния опис е датирана, както следва – 20-те години на XV в., Италия. Пулиго Доменико „Мадона с младенеца и два ангела“, дърво, маслени бои, 72,5 Х 51,7 см, рамкирана 101,5 Х 80,1 Х 8 см. На търгове картините на този италиански художник от епохата на Ренесанса са продадени на средна цена от 3 милиона рубли. Възможно е цената на тази картина да е по-висока.

Колко още антични вещи има семейството – не е известно. Според непотвърдени оценки на експерти цялата колекция (а не само това, което са планирали да изнесат) е около 20 милиона долара (1 милиард 938 милиона рубли)

Алла ПугачоваКритичноБГ припомня, че на 27 март Русия започнала процедура по признаване на народната артистка на СССР Алла Пугачова за чуждестранен агент. Това съобщи ръководителят на Федералния проект за сигурност и борба с корупцията Виталий Бородин в канала си в Telegram. 

„Получих отговор от Генералната прокуратура на Русия на моето обръщение: „Процедурата за признаване на Алла Пугачова за чуждестранен агент е започнала, прокуратурата се обръща към Министерството на правосъдието на Русия с молба да признае Пугачова за чуждестранен агент“. Надявам се, че контролните органи ще доведат това дело докрай„, пише Бородин.

Маргарита Симонян, главен редактор на медийната група „Россия Сегодня“, заяви по-рано, че Пугачова „се е превърнала в предател“ заради напредналата си възраст. Тя сравни примадоната с президента на САЩ Джо Байдън, чиито когнитивни способности също са под въпрос. Според журналистката певицата, подобно на американския лидер, е „съвсем очевидно го стига“. В същото време, според музикалния критик Евгений Бабичев, Примадона е незаменима на руската сцена.

Адвокатът Сергей Жорин заяви, че руските власти не могат да забранят споменаването на Пугачова като автор и изпълнител на собствените ѝ песни. В същото време, според адвоката, законодателството позволява да се лиши изпълнителката от хонорари, тъй като този вид авторско право се счита за имуществено право. Жорин обясни, че такива права могат да бъдат отчуждавани, давани под наем, дарявани и продавани.

За скандалите между Русия и Алла Пугачова може да прочетете още: ТУК

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!