Няма кой да ремонтира техниката на ВСУ. Монтьорите се изпокриха. Харков осеян от изоставени коли на избягали мъже, да не ги мобилизират

Харков е осеян от изоставени коли. Мъжете или са били завлечени от ТЦК на фронта, или са избягали, да не ги заловят

Няма кой да ремонтира техниката на ВСУ. Монтьорите се изпокриха. Харков осеян от изоставени коли на избягали мъже, да не ги мобилизират

През последните дни работниците в авторемонтните сервизи в Харков масово не излизат на работа. За това пише украинското издание Страна. То се позовава на публикувано видео от местен майстор в автосервиз, който подробно разказва за драматичната ситуация, публикувано в Телеграм.

Според автора на видеото мъжете предпочитат да не се появяват на обществени места „заради ситуацията в града“. Блогърът не уточнява за какво точно става дума. Но през последните дни имаше много съобщения за нападения, извършвани от ТЦК (служители от комитет за набиране на мъже за фронта с военен статут) в Харков.

Гробище на западни танкове в Украйна

Гробище на западни танкове в Украйна

В същото време авторът на видеото, използвайки нецензурни изрази, се ядосва, че заради затварянето на авто сервиза, където майсторите ремонтират техниката на украинските военни от началото на войната с Русия, войниците на линията на съприкосновение вече не могат да поправят техниката си, която сега им е крайно необходима. Просто никой не отива на работа, за да не бъде насилствено изпратен на фронта.

Харков е осеян от изоставени коли. Мъжете или са били завлечени от ТЦК на фронта, или са избягали, да не ги заловят

Харков е осеян от изоставени коли. Мъжете или са били завлечени от ТЦК на фронта, или са избягали, да не ги заловят

За последната седмица в интернет бяха публикувани видеоклипове на много изоставени коли по улиците на града пред КПП-та, където дежурят военни комисари. Предполага се, че шофьорите на тези превозни средства са били извлечени директно от колите си в ТЦК или е трябвало да избягат, изоставяйки автомобилите си, припомня украинския сайт Страна.

Местните медии също така пишат, че с оглед на възможни нападения на ТЦК, не само майсторите на автосервизите отказват да отидат на работа, но също и товарачи, куриери, работници за бързо хранене, служители на фирми за ремонт на прозорци и врати, водопроводчици и въобще мъже, служители на предприятия от други области.

Много таксиметрови шофьори в Харков също отказват да излязат да работят.

Шивачки от Харков се сбиха със служители на ТЦК, за да спасят колегите си - мъже от мобилизация на фронта

Шивачки от Харков се сбиха със служители на ТЦК, за да спасят колегите си – мъже от мобилизация на фронта

Само преди дни, на 16 октомври, гръмна друг скандален случай в Харков. Страна припомня, че служителите на ТЦК са извършили две нападения – обиски на фабрика за военно облекло, която произвежда шинели и куртки за военните. Хайката отново е била, за да ловят мъже за фронта. По време на първото нападение жените, работещи във фабриката, са успели да спрат служителите на ТЦК и да залостят портите на предприятието към двора на фабриката.

При втория нападение обаче, служителите на ТЦК се появяват заедно с полиция. Един от тях се покатерил на оградата за да отвори портата, през която останалите са влезли на територията на фабриката за военно облекло. Не става ясно, дали са извлекли малцината останали мъже във фабриката, за да ги хвърлят на бойното поле.

По-рано, на фона на масовите набези на ТЦК в цяла Украйна, един харковски блогър разказа как гражданите се разплащат със служители след набезите.

Той пише, че е бил освободен от ТЦК срещу рушвет от 5000 долара и при условие, че след това всеки месец дава допълнително по 1000 долара на военния, за да не бъде изпратен на фронта. Друг местен жител е „договорил“ освобождаването си срещу 2500 долара.

Само преди два дни Критично публикува репортаж за насилствената мобилизация на украински мъже направо от улицата, съпроводена с изключително насилие. Припомняме само малка част от написаното тогава:

Страна пише, че нападенията срещу военни от Комитета, който насилствено извършва мобилизация в Украйна не са рядкост. „През лятото писахме, че в град Яворов, Лвовска област, по време на мобилизационни дейности е бил нападнат служител на ТЦК. Военнослужещият е придружавал гражданин до Териториалния център, когато е бил нападнат и удрян го по главата с тежък предмет.“

В Хмелницки мъж намушкал с нож служител на ТЦК по време на проверка на документи. По време на претърсването у нападателя са открити забранени вещества и електрошок.

Мъж се опитва да се спаси от силова мобилизация като препречва да затворят вратата на буса с краката си. Военният ги премазва с вратата умишлено

Мъж се опитва да се спаси от силова мобилизация като препречва да затворят вратата на буса с краката си. Военният ги премазва с вратата умишлено

Същевременно в Телеграм изобилства от видеа на насилствено събирани от улицата мъже на всякаква възраст, за да бъдат изпратени на фронта. На 24 юни Страна публикува репортаж, от който става ясно, че във Лвов при опит да бъде вкаран в бус, с който да бъде откаран до Военното окръжие за обработка за фронта, мъж на средна възраст се опитва да попречи на вратата на буса да бъде затворена. Вбесен от това, служителят на ТЦК започва да блъска с вратата на буса крака на мъжа, което докарва присъстващите на сцената негови близки, най-вече жени, до ужас. Те започват да викат на минувачите и да молят за помощ мъжът да бъде спасен.

Зачестяват нападенията над украинските военни по време на насилствената мобилизация

Зачестяват нападенията над украинските военни по време на насилствената мобилизация

В друго видео от 15 октомври се вижда, че ТЦК спират бус за доставка на храна, вероятно от социален патронаж за възрастни хора, свалят младия шофьор на пътното платно и се опитват да го набутат в собствения им бус, за да го закарат в Окръжното поделение и от там да го пратят на фронта. Задържането на младия мъж е станало в град Беляевка, Одеска област и само видеото направено от жени от съседния блок показва, какво се е случило с него. Този мъж е един от хилядите, за които роднините му нямат ни вест, ни кост и вероятно е вече на фронта. Можем само да гадаем дали е жив.

Последното от многото видеа, които избрахме от КритичноБГ е изключиително поразително. Служители на ТЦК се опитват да завлекат ватман, който кара трамвай. Не са успели да го мобилизират само защото за него се застъпва мъж от пътниците:

ОЩЕ за насилствената мобилизяция в Украйна и зачестилите нападения над служителите от ТЦК можете да прочетете тук:

Зачестяват нападенията над военните, които задържат силово мъже и младежи в Украйна за фронта. ВИДЕО

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!