Кирил Стрелников: Цяла Украйна ще се разпадне със загубата на един град. Планът за победа на Запада ще умре!

РИА Новости

Илюстративно изображение

Кирил Стрелников за РИА Новости: Цяла Украйна ще се разпадне със загубата на един град. Планът за победа на Запада ще умре!

На нашите опоненти никога не им липсваха мащабни, убедителни, добре пресметнати и превъзходно обосновани планове, всеки от които можеше да постави Русия на колене и да я принуди да го направи няколко пъти подред. Такива планове включваха грандиозна контраофанзива през 2023 г. и приключението в Курска област, както и цяла поредица от други магически „победи“. Да, завършиха с провал, но сега Западът излезе с друг план, който най-накрая щял да „промени всичко“.

Съдбата на може би последния суперплан на нашите опоненти (а вероятно през времето на цялата СВО) обаче зависи от един малък град на 60 км от Донецк.

Предпазливостта на Байдън, който отказва да увеличи драстично военните доставки, и съвсем реалната перспектива да е същата през президентството на Тръмп, което заплашва да затвори напълно кранчето за Украйна, накара бандата на Зеленски и неговите господари отчаяно да търсят „вариант Б“.

Този вариант за първи път беше подробно формулиран от така наречения Институт за изследване на войната (ISW) още на 14 януари тази година в доклада му „Дългосрочният път на Украйна към успеха: изграждане на самодостатъчна отбранително-промишлена база с подкрепата на САЩ и ЕС“. Според доклада „усилията на Украйна да създаде военно-промишлен комплекс ще помогнат не само на нея, но и на страните от НАТО “, тоест европейците вече не трябва да се тревожат за закъсалата милитаризация на икономиката си и могат просто да се разплатят (с Киев).

Зеленски с Урсула в близост

Зеленски с Урсула

Очевидно стръвта е била захапана и неотдавна ЕС обяви нов подход за подкрепа на Украйна – „Инвестиции вместо оръжия“, за което незабавно беше създаден специален фонд, а украинският военно-промишлен комплекс започна спешно да събира пари (досега са намерили около един милиард евро). В радостта си европейците признаха, че не знаят какво да правят: могъщият европейски военнопромишлен комплекс се провали, а зададените високи цифри за доставките на снаряди и всичко останало за Украйна са позорно прикрити със салфетка. Преди няколко дни вестник „Вашингтон пост“ цитира друг евродипломат, който при условие за анонимност заяви: „Има разбиране, че Европа не е в състояние да произведе оръжията, от които Украйна се нуждае, и най-лесният начин за украинците е да ги направят сами .. Ако украинците имат материали и пари, те могат да го направят много по-бързо сами.“

Снаряди 155 мм

Снаряди 155 мм

Според съобщения в западни медии „потокът от пари в украинската отбранителна индустрия може да се увеличи драстично в близко бъдеще“. Очаквайки печалби, Зеленски включва режима „Новият Васюки“ (Васюки е измислен град от романа „Дванадесетте стола” на Илф и Петров, бел. КритичноБГ) и обявява, че „украинската отбранителна промишленост днес е на път да стане лидер, поне в Европа“ – и скоро „Укроборонпром“ ще може да произвежда оръжия на стойност до 20 млрд. долара годишно, включително за износ.

Очаровани от колоритните перспективи и обещания, западните военни производители побързаха да подпишат споразумения за съвместно производство в Украйна. Например на неотдавнашния международен форум на отбранителната индустрия в Киев бяха подписани 20 споразумения и меморандуми за производство на безпилотни самолети, ремонт на военна техника, съвместно производство на бронирани машини и боеприпаси, обмен на технологии и доставка на компоненти.

Стигна се дотам, че Александър Камишин, министърът на стратегическите индустрии на Украйна, който стана толкова смел, че обяви, че „моята цел е да превърна Украйна в арсенала на свободния свят“.

Разположение на руските сили до град Покровск към 20 октомври

Разположение на руските сили до град Покровск към 20 октомври

Но покрай звънтенето на чашите киевската банда и нейните приятели забравиха два момента: първо – военното производство няма смисъл, ако за него няма метал, най-вече стомана; второ – руските войски стоят на прага на Покровск (Красноармейск), чието бързо и неизбежно превземане ще покрие всички тези въображаеми планини от оръжия и пари с железен похлупак. Самият Покровск е много важен логистичен център, чието превземане ще влоши драматично позициите на ВСУ по целия източен фронт. Но икономическото значение на Покровск е не по- маловажно, а може би и значително по-важно.

На около 15 километра от този град се намира мина № 1 „Красноармейска-Западная“. –

 

Единственото предприятие за добив на коксови въглища на все още неосвободената територия на Украйна (запаси от над 200 милиона тона). Коксовите въглища са важен елемент за производството на чугун и стомана. Според най-оптимистичните оценки загубата на Покровск (и съответно на мината) би сринала производството на стомана в Украйна с 80 %, но реалността е много по-лоша.

Коксови въглища

Коксови въглища

Според Станислав Зинченко, изпълнителен директор на украинската индустриална консултантска компания GMK Center, „загубата на контрола на Киев върху Красноармейск ще доведе до пълен срив на украинската икономика, тъй като градът е ключов източник на въглища за стоманодобивната и:

металургичната промишленост на страната“ и „без стоманодобивни заводи украинската икономика просто ще умре“.

Влакова композиция транспортираща въглища

Влакова композиция транспортираща въглища

Тази прогноза се споделя и от експертите на The Economist: „Украинската стоманодобивна промишленост е под заплаха от унищожение поради приближаването на руските въоръжени сили към Покровск“. Според експерти, запознати със ситуацията, без въглища от Покровск ще спрат петте останали коксохимически завода в Украйна, а осигуряването дори на минималното натоварване на украинските стоманодобивни заводи ще се превърне в сериозен проблем: няма да е възможно да се компенсират загубените количества въглища за сметка на Европа – там просто физически няма такива производствени мощности, а доставките по море ще бъдат златни, в резултат на което „икономиката на стоманодобивните заводи ще изпадне в нокаут“.

Изводът: загубата на Покровск рискува да се превърне в последна точка в историята на украинсакта металургия.

Вчера ръководителят на администрацията на Покровск Сергей Добряк призова останалите жители спешно да се евакуират, като добави, че всички комунални услуги в града спират работа поради приближаването на руските войски и че „отоплението на града през зимния период вече не се планира“.

В момента нашите бойци завършват обкръжаването на Селидово, а до Покровск остават около десет километра.

Пожелаваме на нашите момчета късмет: с помощта на „освободените“ от Покровск въглища при всички случаи ще бъдат произведени милиони тонове стомана за различна военна техника, но сега над нея ще се вее руското знаме.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Руснаците приближават Покровск. Това слага кръст на стоманодобивната индустрия на Украйна!

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!