ЕС подписа споразумение за сигурност с Украйна. Европа ще ѝ дава пари от завразените руски активи

от Лазар Лазаров

В четвъртък, 27 юни, в кулоарите на срещата на върха в Брюксел Европейският съюз (ЕС) сключи споразумение с Украйна за гаранции за сигурност на Киев, предаде Известия.

Документът беше подписан от украинска страна от президента на страната Владимир Зеленски, чийто мандат изтече на 20 май, а от страна на ЕС – от председателя на Европейския съвет Чарлз Микели и председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лейен.

Преди сключването на споразумението ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел подчерта, че документът предвижда възможност за използване на доходи от замразени руски активи в помощ на Украйна.

„За първи път в това споразумение е заложен ангажиментът на всички 27 държави членки да подкрепят изцяло Украйна, независимо от вътрешните институционални промени„, заяви Зеленски пред репортери.

Освен това в рамките на срещата на върха Украйна подписа двустранни споразумения за сигурност с Литва и Естония. Съдържанието им не беше оповестено публично.

По-рано през деня, преди подписването на документите, порталът Euractiv обърна внимание на факта, че Украйна е подписала общо 17 споразумения за сигурност. Беше отбелязано, че през следващите месеци ще бъдат подписани още редица такива документи.

Сред страните, с които Украйна е сключила споразумения за гаранции за сигурност, са Великобритания, Германия, Дания, Испания, Италия, Франция, Япония, Латвия, Канада, Португалия и др.

На 13 юни Зеленски подписа подобен документ и с президента на САЩ Джо Байдън за срок от 10 години. Отбелязва се, че в случай на заплаха за Украйна, висши служители от Вашингтон и Киев трябва да се срещнат в рамките на 24 часа, за да обсъдят отговорите и да идентифицират допълнителни нужди за украинската отбрана.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!