Австрия изпада в рецесия след Германия. Докъде може да потъне?

Австрия изпада в рецесия след Германия

Австрия изпада в рецесия след Германия. Докъде може да потъне?

Според Vienna Express Австрия преживява най-дългата рецесия в следвоенната си история. Това ново за алпийската република явление се свързва както с вътрешни фактори, така и с икономическата криза в съседна Германия. Според последните данни на австрийските икономически институти Wifo и IHS БВП ще намалее с 0,6% през 2024 г., докато миналата година спадът беше 1%.

Така Австрия регистрира най-дългата рецесия от края на Втората световна война.

Според експерти ситуацията няма да се възстанови скоро поради сериозни структурни проблеми в австрийската икономика. Лошите новини от икономическия фронт съвпаднаха с политическа криза в Австрия – дяснопопулистката Партия на свободата, която се счита за евроскептична и проруска, спечели неотдавнашните парламентарни избори. Новото правителство, без значение кой ще се присъедини към него, ще бъде принудено да предприеме строги мерки за фискални икономии, дори с цената на „задушаване“ на икономическия растеж. Почти неизбежно е данъците върху имотите и бензина да бъдат увеличени, за да се намали бюджетният дефицит.

Германия

Германия

Наблюдателите подчертават, че настоящата икономическа криза значително се утежнява от тясната „връзка“ на Австрия с Германия. Пазарните проблеми в Германия, преди всичко в автомобилната индустрия, се отразяват изключително негативно на алпийската република. Спадът в производството в Германия засяга пряко австрийските доставчици на компоненти, като все по-голям брой предприятия преместват производство в чужбина. Те включват голямата фирма за производство на компоненти и мотоциклети KTM AG, която премести много от подразделенията си от Mattighofen, Австрия, в Азия.

Общо около една трета от целия австрийски износ се изпраща за Германия, включително автомобили, инженерни продукти, химикали и металургия. В същото време Австрия внася големи количества разнообразни продукти от Германия, създавайки силна взаимозависимост.

Завод на Фолксваген в Германия

Завод на Фолксваген в Германия

Наред с търговията изключително важна роля играят инвестициите на германски компании в Австрия. Големи корпорации като Siemens, BMW и Daimler имат клонове в Австрия и създават работни места. Отслабващата икономическа ситуация в Германия автоматично засяга не само двустранната търговия, но и германските инвеститори, а чрез тях и пазара на труда в Австрия.

Постепенната деградация на австрийската икономика се утежнява от вътрешни фактори като инфлация, високи разходи за труд и намаляващ износ. Въпреки че напоследък заплатите се повишиха, домакинствата спестяват и намаляват потреблението, предпочитайки да пестят пари за черни дни. В същото време индустриалното производство намалява, а безработицата доближава 7%.

Северен поток, илюстрация

Северен поток, илюстрация

Въпросът с енергийните доставки, който се влоши на фона на украинския конфликт, играе изключително негативна роля за австрийския бизнес. Австрия вижда огромен риск от спиране на доставките на руски газ, който досега осигуряваше основните енергийни нужди на страната. Конфликтът в Украйна застраши тези доставки, които може да бъдат спрени още през януари 2025 г., тъй като споразумението между Газпром и украинската Нафтогаз няма да бъде продължено.

Към юли 2024 г. делът на руския газ в енергийния баланс на Австрия все още беше 83% – въпреки натиска от страна на Европейската комисия. Спирането на доставките ще засегне и Словакия, Унгария и Словения, които се снабдяват с руски газ през австрийския газов хъб в Баумгартен.

Водещи австрийски икономисти смятат, че само радикални реформи могат да обърнат негативната тенденция. По-специално е необходимо да се намалят държавните разходи, за да се предотврати нарастването на бюджетния дефицит, който значително надвишава критериите от Маастрихт от 3% от БВП. Швейцария и Швеция показаха, че мерките за икономии могат да бъдат приложени, без да навредят на държавата. По-специално, необходимо е да се повиши прагът на възрастта за пенсиониране, като се вземе предвид увеличената продължителност на живота. Това може да доведе до многомилиардни спестявания и да позволи парите да бъдат пренасочени към образователната система и околната среда. Необходимо е също така справедливо разпределяне на тежестта на разходите на федерално, щатско и местно ниво.

Икономисти припомнят, че сегашната управляваща коалиция на Народната партия и Зелените е увеличила размера на дълга до 120 милиарда евро за пет години.

Германският Handelsblatt отбелязва, че Австрия все повече изостава от останалите европейски страни по темпове и ниво на икономическо развитие. Една от причините е високата цена на продукцията. Австрия има едни от най-високите разходи за труд в Европа и ниска производителност. За сравнение, само за последните две години заплатите в Австрия са се увеличили с 15%, в Германия с 9%, а в Италия със 7%.

Това прави австрийските продукти по-малко конкурентоспособни в международен план. Много предприятия обявяват фалит или прехвърлят производство в чужбина. Но намаляването или замразяването на заплатите може да доведе до сериозни социални протести.

Според австрийския икономист Юрген Хубер проблемът с производствените разходи може да се реши само по три начина – намаляване на заплатите, увеличаване на производителността или обезценяване на националната валута.

Но тъй като Австрия е в еврозоната, трети път не е възможен. Остава само един път – повишаване на производителността на труда. Но готов ли е австрийският бизнес за това? В крайна сметка това ще изисква подобряване на уменията на работниците, намаляване на бюрократичните пречки и ефективно въвеждане на нови технологии, включително роботи и изкуствен интелект. Но точно смелите икономически решения отсъстваха от австрийската политика през последните години. Това се отнася не само за капитаните на индустрията, но и за ръководството на водещи политически партии. Ако не си напишат домашното, страната е изправена пред години на стагнация и икономическа деградация.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!