Тошко Йорданов: Чух, че Кирил Петков е заплашвал министъра с децата му. ВИДЕО

На своята страница в социалната мрежа Фейсбук лидерът на партия Има такъв народ Слави Трифонов публикува видео, в което разговаря с председателят на парламентарната група на ИТН, в което видео Тошко Йорданов му разказва какво се е случило във вчерашния изпъстрен със скандала с машините за гласуване.

„Отидох. Бяхме ние, Възраждане, ГЕРБ, ДПС и Росен Желязков. На председателския съвет не присъстваха ПП-ДБ и БСП. Росен Желязков каза, че има получен доклад от ДАНС, изпратен до Народното събрание, до министър-председателя, до ЦИК и в президенството и каза – аз няма да ви го преразказвам, а ще го ви го прочета. И ни прочете официален доклад на ДАНС“, разказва Тошко Йорданов.

„Това се случва в зала на Министерството на електронното управление, под техен контрол. Заместник-министърът Стойнов е бил заснет от охранителните камери. Имало е и други хора там, от министерството. Някой му е образувал изречение, че това не е редно. Той казал, че щял да си поиграе с кодовете вкъщи“, казва Тошко Йорданов.

След това разказът продължава с втората среща в Народното събрание, състояла се час след първата, както КритичноБГ писа вчера след като разговаря с лидера на Възраждане Костадин Костадинов. На нея станава ясно, че министърът на електронното управление Александър Йоловски им казал, че официално се е отказал от правомощията си по отношение на местните избори и официално е делегирал правата на заместник-министъра си, който снимал кодовете, защото, по обясненията на Йоловски, бил служител някога в „Информационно обслужване“ и за да не излизало, че влияел по някакъв начин, искал да стои настрани.

“След това някой зададе въпроса от коя квота е този заместник-министър. От квотата на „Демократична България“. Министърът каза, че му е бил посочен от Божидар Божанов, който е бившият министър на електронното управление, когато ние имахме онова злощастно управление с ония шарлатани. Той му го е посочил лично. И оттук стана по-интересно, защото го попитахме дали е имало политически натиск върху него. Той каза „Да. Върху мен е имало политически натиск. Беше ми обяснено как парите, които са 640 млн. за електронно управление в България не може аз да направя обществени поръчки, а трябва да отидат в едни други хора. Това беше въпросът: „Кой те накара, кой те заплашва?“ Кирил Петков и същият този Божидар Божанов”. Даже каза, че е бил и заплашван от тях, бил е натискан“, продължава разказа си за абсурдната ситуация в кабинета на председателя на Народното събрание Тошко Йорданов.

Той уточни, че вече на втория съвет са присъствали от БСП, но от ПП-ДБ отново нямало представител. На втората среща присъствали и представители на Централната избирателна комисия, начело с председателката Камелия Нейкова. На срещата е присъствала и Мария Габриел, в качеството си на изпълняваща длъжността премиер.

„След председателския съвет чух, някой го каза, отвънка в коридора, че министърът е споделил на Мария Габриел, че Кирил Петков е заплашвал децата му да направи това нещо. Защото ние, нашата парламентарна група, написахме два сигнала – един до КПОКНПИ, описахме това, което се случи, тъй като това е корупционна схема със заплахи, подадохме и сигнал до прокуратурата. Изпратихме сигнал и до Европейската прокуратура“, каза още Тошко Йорданов – след 10:05 минута от началото на записа.

Вижте и чуйте целия разговор между Тошко Йорданов и Слави Трифонов.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече