ЕК погва „Булгаргаз“ за газовата сделка с турската „Боташ“

Европейската комисия разследва сделката, позволяваща на българския газов оператор да получи достъп до газови доставки през Турция на фона на въпроси за възможни нарушения на правилата за конкуренция на Европейския съюз, пише „Фокус“. Това става ясно от писмо, видяно от базирания в Лондон мозъчен тръст Independent Commodity Intelligence Services (ICIS), който по-рано обвинява България, че заобикаля санкциите върху руския газ чрез сделката с Турция.

Според анализаторите, в писмото, изпратено по-рано този месец, Генерална дирекция „Конкуренция“, ЕС иска от „Булгаргаз“ да изпрати изчерпателен списък с документи, включително информация, свързана със споразумения за доставка с турския оператор BOTAS и резервации на капацитет на турско-българската граница.

Той също така поиска от Булгаргаз да предостави информация за договори, които са договорени или се договарят, когато „Булгаргаз“ може да действа като изключителен агент или дистрибутор за доставка на газ в България или другаде в ЕС.

Разследването идва на фона на опасенията, че Булгаргаз може да е единствената базирана в ЕС компания с достъп до природен газ през турската инфраструктура и потенциално действаща като посредник за газ, осигурен в Турция и транспортиран до региона.

Когато споразумението беше обявено за първи път през януари, Европейската федерация на търговците на енергия изрази опасения относно възможни нарушения на правилата конкуренция, отбелязват от мозъчния тръст.

Българското правителство, което беше сформирано след предсрочните парламентарни избори през април, също възложи разследване на сделката за доставка като част от по-широка проверка на работата на предишното служебно правителство с мотива, че липсва прозрачност и ще струва милиарди на страната.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече