„Сова Харис“: Терзиев – 32,9%, Хекимян – 22,9%, Григорова – 20,8%

Кандидатът за кмет на София на ПП-ДБ-Спаси София Васил Терзиев получава 32,9% подкрепа в социологиеско проучване на агенция „Сова Харис“, поръчано от агенция ПИК. Издигнатият от ГЕРБ-СДС Антон Хекимян получава 22,9%, а подкрепената от МК „БСП за България“ Ваня Григорова – 20,8%, съобщава Труд.

Това показва изследване на общественото мнение на социологическа агенция „Сова Харис“. То е проведено е в периода 16-20 октомври 2023 г. сред 1000 жители на Столична община по метода на стандартизираното интервю лице в лице в дома на анкетираните. Максимална грешка за 50% относителен дял при 95% гаранционна вероятност: 3,1%.

Кандидатът на „Възраждане“ Диян Николов получава 13,1%, издигнатият от коалиция „Синя София“ Вили Лилков – 4%, кандидатът на „Има такъв народ“ Ивайло Вълчев – 3,2%, Виолета Комитова от „Български възход“ – 1,7%.

Седмица преди изборите за местна власт проучването не регистрира завишен интерес сред избирателите в София. Само 53,2% от пълнолетните столичани се интересуват от изборите и ги смятат за нещо важно. За 31,8% предстоящият вот не заслужава особено внимание. По същество, това са хората, които отдавна са загърбили изборния процес. 15% са онези, които са на път да го направят, но все още имат колебания.

Заявление, че са сигурни, че ще гласуват, дават 42% от пълнолетните софиянци. Други 14,4% твърдят, че по-скоро ще го направят. Опитът сочи, че обикновено колебаещите се в голямата си част се въздържат от гласуване, коментират от „Сова Харис“. Тези числа дават основание да се предположи, че делът на гласуващите в Столична община ще бъде около 45% от имащите право на глас, прогнозира агенцията.

Известно е, че през последната седмица са възможни съществени размествания, тъй като тогава колебаещите се избиратели оформят своето окончателно решение. Затова в изследването е заложен индикатор, установяващ кой е евентуалният втори избор на гласоподавателите. Оказа се, че най-голям резерв има Ваня Григорова – 7,4%, следвана от Антон Хекимян и Вили Лилков – с по 5,4%, на четвърто място е Васил Терзиев с 4,4%, сочи проучването.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече