По традиция на Никулден се приготвят рибни ястия. Но точно на празници в България по утвърдена традиция търговците гледат да продадат и некачествена стока. Натравянията от развалена риба могат да бъдат сериозни. Поради тази причина ви съветваме я да избирате информирано за трапезата си довечера.
КритичноБГ събра няколко важни показатели по които можете да познаете, че рибата е прясна:
– Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла твърде дълго време.
– С просто око можем да видим люспите на рибата. Ако те имат отблясък, значи рибата е прясна. Освен това люспите трябва да бъдат плътно прилепнали за тялото и не трябва да имат разкъсвания. Ако са налице такива, това означава, че рибата не е съхранявана добре, има повърхностно изсъхване и разбира се, вече не е годна за консумация.
– Хрилете трябва да са с наситен розов или яркочервен цвят. Ако той е сивкав или черен не бива да я купувате. Цветът е ясен показател, че рибата е престояла твърде дълго. Хрилете са тънки и богато кръвоснабдени. Кръвта потъмнява при престояване и става черна.
– Ориентирайте се към риба, която е сложена върху лед. Ниската температура я предпазва от процесите на развалянето.
– Месото трябва да е твърдо на пипане. Пръстите ви не бива да потъват на пипане.
– Очите на рибата трябва да са бистри и бели.
– Вгледайте се добре в корема на рибата – той не трябва да е подут. Издутият корем може и дае сигнал, че рибата е болна.
– Помиришете рибата, ако е възможно. Да, не е непременно най-приятната миризма, но пък мириса на разложение се разпознава веднага.
-Ако вече сте купили риба и не сте сигурни, че е прясна има начин да се провери. Потопете я в студена вода – ако потъне на дъното на съда, може да се консумира, но ако остане на повърхността, значи е или не е прясна, или направо е развалена.
– Често търговците продават риба без глава и хриле. Това може да е удобство за вас, че ще си спестите чистенето ѝ, но повечето симптоми за това, че тя може да е стара негодна са на практика премахнати. Имайте повече от едно наум.
И не забравяйте – прясната риба е винаги за предпочитане пред замразената, ако и да е по-скъпа.